Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ferko, de jongste groentenman van Nederland?

Tholen - Ferko van Dijk was 18 jaar toen hij in mei zijn eigen groentenspeciaalzaak startte. Ongetwijfeld komt dat doordat het vak in de genen van de familie zit. Ferko is de derde generatie. Hij hielp als jongen al bij zijn opa in de zaak, die een keten van 22 groentenzaken had opgezet, Jan van Dijk Markthallen. Zijn vader is John is AGF-specialist in Bodegraven. "Na mijn HBO-opleiding tot zelfstandig ondernemer lukte het niet direct om een groentezaak over te nemen. Ik ben toen in een supermarkt op de AGF-afdeling gaan werken. Afgelopen mei kon ik wel een overnamedeal maken en ben ik meteen met mijn eigen zaak gestart", vertelt Ferko. De overgang van het samenwerken in de supermarkt naar het zelfstandig ondernemerschap is wel even wennen voor mogelijk de jongste groentenman van Nederland. Helemaal nu de rustige vakantieperiode is aangebroken. Ferko: "De afgelopen paar weken is het rustig op straat en daardoor is er minder aanloop in de winkel."



Onderscheiden
Ferko Groente en meer ligt in de Keizerstraat, de winkelstraat van het kleine stadje Montfoort (ong 13.000 inwoners) waar ook een aantal andere verswinkels zijn: een bakker, slager en een kaaswinkel. Door Ferko blijft de groentenzaak in de stad behouden. "De vorige eigenaar ging ermee stoppen. Hoewel de winkel niet meer goed draaide, de omzet was nog geen 100 euro per dag, vonden we dat er een groentenzaak behouden moest blijven in de stad", vertelt Ferko. "Ik ben met de zaak een andere richting ingeslagen door in te zetten op maaltijden, salades, vers gesneden groenten en fruit, smoothies en dergelijke. Momenteel heb ik een groot assortiment aan zachtfruit. Ik merk dat veel mensen toch naar de supermarkt gaan om groenten en fruit in te kopen. Daarom wil ik me onderscheiden met maaltijden en gemaksservice."



Samenwerken
De vernieuwde zaak van Ferko is enthousiast ontvangen en voor de vakantieperiode liep het best goed, vertelt Ferko. Het is echter nog te vroeg om aan te geven of hij het tij heeft kunnen keren. "Ik wil nog verder uitbreiden in maaltijden. Dat is momenteel ongeveer 60 procent van de omzet", vertelt Ferko. "Ik wil vooral buiten de winkel om meer omzet gaan generen. In samenwerking met mijn buurman, de slager, gaan we binnenkort verse maaltijden voor 5 euro aanbieden."
Hoewel er ook jongeren van Ferko's eigen leeftijd in de winkel komen, is het winkelpubliek in Montfoort en omgeving over het algemeen wat ouder. Ferko post regelmatig acties op Facebook om ook de digitale generatie aan te spreken.







Ferko Groente en meer
Keizerstraat 10b
Montfoort
@Ferko Groente En Meer
ferkogroenteenmeer@gmail.com
T: 06 23516065