Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Eerste ouderwetse chilipeper van het seizoen geoogst

Volgens Preston Mitchell van Hatch Green Chile oogsten ze meestal van half juli tot half oktober. Deze week worden er nog kleine partijen geoogst voor bepaalde klanten. Vanaf volgende week zullen er vrachtwagenladingen beschikbaar zijn. "Het seizoen begint in feite rond de eerste week van augustus. De kosten van eerdere oogsten zijn dusdanig dat je selectief moet zijn waar je deze chili naar toe stuurt en hoeveel je ervoor vraagt."

Hatch Green Chili teelt een aantal heirloomrassen (6-4, Big Jim en Sandia) en ook commerciële chilipeper voor de groothandel. Volgens Mitchell zijn vooral de meest gangbare commerciële rassen gewild, zoals de Arizona 88 (pittig) en de 1904 (mild). Ze produceren ook het best en zijn milder. De heirlooms zijn het pittigst.Goede oogst verwacht
Mitchell: "We hebben hier in lange tijd geen slecht gewas of slecht weer gehad. We produceren hier heerlijke chili en zolang we goed weer hebben kunnen we onze klanten prachtige chili bieden." Alle chilipeper wordt gekweekt in de gecertificeerde regio Hatch Valley. "Het heeft in de markt een speciale naam gekregen: als het uit Hatch Valley in zuid-New Mexico komt, heeft het een stapje voor op de rest."

Hatch Valley is voor chilipeper aan het worden wat de Napa Valley voor wijn is, maar er is altijd concurrentie van de chilipeper uit Mexico. De New Mexico Chili Association is het proces voor een  federaal keurmerk aan het afronden. "Dat keurmerk staat op onze dozen. Het bewijst dat het echt Hatch chilipeper is uit de Hatch Valley." Met de certificatie zijn er wat moeilijkheden. Een bedrijf buiten de staat die een verwerkt chiliproduct produceert, is tegen de certificering en heeft hiervoor een proces aangespannen. Alle chili uit de Hatch Valley komt voor het keurmerk in aanmerking. "We blijven het in licentie geven aan telers die hier in de Hatch Valley chili telen. Ik weet niet waar ze hun chili vandaan halen. Dat staat al meer dan drie jaar ter discussie."

Hatch Green Chili teelt voor de versmarkt en voor de geroosterde en diepvriesmarkt. Waar ze het niet lokaal kunnen kopen of als men er zeker van wil zijn dat ze gecertificeerde Hatch chilipeper kopen, bestellen klanten online.

In het verleden werd de prijsstelling negatief beïnvloed omdat er volgens Mitchell geen oog was voor langdurige relaties met klanten. "Ik denk dat de prijssituatie de afgelopen jaren is verbeterd. De grootste verpakkers beseffen nu dat de sector goede prijzen moet rekenen en ervoor moet zorgen dat de producenten goed betaald worden."Hatch chilipepers zijn erg veelzijdig "Iedereen roostert Hatch chili's. Hoe je de chili roostert is erg belangrijk voor de smaak." Ook de evenementen waar er geroosterd wordt trekken mensen. "Het zal je verbazen hoeveel mensen een advertentie zien voor zo'n evenement en 50 mijl (ruim 80 kilometer) afleggen voor vijf tot zes zakken geroosterde chili." 

Kleinhandelaars raken volgens Mitchell vaak meer dan 10 keer uitverkocht. Zijn klantenbestand is over het hele land verspreid: direct aan de consument in de VS, Europa, Japan, Australië, Canada en Zuid-Amerika en via de groothandel in Texas en Californië. "Steeds meer winkeliers beginnen te beseffen dat de klant Hatch chilipeper wil. Klanten willen dat ze tijdens het seizoen op dezelfde manier beschikbaar zijn als Vidalia uien."

Voor meer informatie:
Preston Mitchell
Hatch Green Chile
Ph: 575-635-4680


Publicatiedatum: 10-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: