Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Champignons zijn vrij van fipronil

CNC Grondstoffen uit Milsbeek stelt dat champignons geen sporen van fipronil bevatten. Even was er de vrees, want de kippenmest van geblokkeerde pluimveebedrijven is verwerkt tot compost voor de champignonteelt. CNC is één van de grootste Europese leveranciers van compost voor de champignonteelt. Het bedrijf vermengt jaarlijks 100.000 ton kippenmest en 650.000 ton paardenmest tot compost die gebruikt wordt voor de teelt van champignons. Het bedrijf krijgt regelmatig mest van circa 100 van de 1200 Nederlandse pluimveebedrijven. Ook één van de pluimveebedrijven die geblokkeerd is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit levert kippenmest aan CNC. "Wij hebben onderzoek gedaan naar fipronil, maar we hebben niets aangetroffen bij de champignons", zegt directeur Tom van Wijk.

Van Wijk zegt dat CNC al jaren op fipronil controleert, ook voordat het middel in opspraak kwam. "Ik weet niet wat de reden is dat we hier al langer op controleren, maar het heeft niet te maken gehad met inzet in de pluimveehouderij", aldus de directeur. CNC blijft controleren op fipronil, maar verwacht geen probleem tegen te komen. "Mocht het in het product terecht komen zal de dosis zo laag zijn, dat dit niet schadelijk is. Tot nu toe hebben we in ieder geval nog geen fipronil getraceerd." De kippenmest zelf controleert het bedrijf niet. "We gaan ervan uit dat de mest van de niet-geblokkeerde bedrijven veilig is. Van de geblokkeerde bedrijven komt de mest in ieder geval niet op de markt.

Compostbedrijf Walkro is ook een grote leverancier aan de champignonteelt. Maar volgens de woordvoerder van dit bedrijf speelt het fipronilprobleem bij hen niet. "Wij gebruiken alleen mest van vleeskuikens en fipronil is alleen gebruikt bij pluimveebedrijven met leghennen." Ook het Gelderse bedrijf Hooymans Compost uit Velddriel gebruikt alleen mest van vleeskuikens. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt in een reactie bezig te zijn met een analyse van de champignonmest.

bron: Omroep Gelderland
Publicatiedatum: