Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glyfosaat alleen met steun van de EU-landen toe laten

De EU-toelating van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat voor de komende tien jaar is onzeker, meldt Proplanta.de. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis benadrukte onlangs dat men in Brussel de licentie zonder steun van de EU-landen niet zal vernieuwen. Of er voldoende steun is, is nog onduidelijk. Barbara Hendricks, de Duitse minister van Milieu, heeft zich er in ieder geval al tegen uitgesproken.

Glyfosaat wordt ook op Duitse akkers veel ingezet. Glyfosaat werd ervan verdacht kanker te veroorzaken. Na een onderzoek door het Europees Agentschap voor chemische stoffen (Echa) ziet Vytenis Andriukaitis deze verdenking echter als uit de weg geruimd en ziet hij de substantie als veilig.

De Europese Commissie zal daarom de hertoelating voor tien jaar voorstellen, zei hij in de Raad van Landbouwministers. "Ik hoop dat u dit voorstel ondersteunt, want ik moet heel duidelijk zeggen: de Europese Commissie is niet van plan om de substantie zonder de steun van een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten opnieuw toe te staan. Dit is en blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid."

De beslissing over de verlenging ligt bij comité bestaande uit deskundigen van de lidstaten. Om ja of nee te kunnen stemmen moet de Duitse Bondsregering het eens zijn. Barbara Hendricks en landbouwminister Christian Schmidt hebben echter verschillende opvattingen.

Indien Duitsland en Frankrijk tegenstemmen, is het aan het einde van het jaar wellicht gedaan met de toelating van glyfosaat, verklaarden 'Die Grünen' in de Bondsdag. Wanneer er in de komende weken beslist moet worden valt er nauwelijks een gekwalificeerde meerderheid te verwachten.
Publicatiedatum: