Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

DAGO verbaasd over geothermie-rapport

Staatstoezicht op de Mijnen heeft recent haar Staat van de Sector over de geothermie sector uitgebracht. SodM constateert diverse verbeterpunten rond veiligheid, financiën, wet en regelgeving en doet specifieke aanbevelingen. DAGO (Dutch Association Geothermal Operators) erkent het belang van onafhankelijk toezicht en de nadruk op het belang van de veiligheid en een helder wettelijk kader. "Het is goed van tijd tot tijd de staat van de sector te evalueren en te bezien wat goed gaat en wat verbeterd kan worden", laat de organisatie in een reactie weten. "DAGO neemt de aanbevelingen serieus en zal waar nodig haar inspanningen intensiveren. Veel van de aanbevelingen die SodM doet, zijn prioriteiten van DAGO en haar leden en vormen al geruime tijd onderdeel van onze agenda en de KennisAgenda geothermie. In een aantal van de observaties en aanbevelingen kunnen DAGO en haar leden zich niet vinden. Wij verbazen ons over enkele generaliserende beweringen.

"De geothermie is in ontwikkeling. We maken een sterke groei door. Sinds enkele jaren specialiseren enkele ondernemingen zich in bedrijfsvoering van meerdere installaties, gezamenlijk met de juiste experts. Ook komen er nieuwe partijen die toetreden. Door deze schaalvergroting vinden verdere professionalisering en specialisering plaats en is de kennisuitwisseling verbeterd. De recent gesloten Green Deals rond (ultra) diepe geothermie, waar ook EBN en enkele andere partijen uit de olie en gassector bij betrokken zijn, dragen daar aan bij.

"Het gebruik van geothermie neemt toe. Dit is terug te zien in de kennisontwikkeling en de deling van kennis en ervaring. De sector zet zich in om de ontwikkeling van geothermie verder te brengen, met oog voor betrouwbaarheid, veiligheid, duurzaamheid en betaalbaarheid. Passende standaarden zijn daarbij een voorwaarde. Deze worden onder andere opgesteld met behulp van internationale specialisten uit de olie- en gas en andere sectoren, in combinatie met expertise uit het werkveld.

"De toepassing van geothermie vraagt een passend wettelijk kader en aansluitend toezichtarrangement. Het huidige kader is onvoldoende toegesneden op geothermie. Wij ondersteunen de oproep van de toezichthouder om in gezamenlijkheid met DAGO en EZ de winningsplannen met voorrang te behandelen en tot die tijd een tijdelijk beleidskader en doelmatig toezichtregime te hanteren.

"De sector herkent zich niet in de aanbevelingen vanuit SodM m.b.t. de financiële draagkracht van de operators. Voor met name de nieuwere geothermieprojecten zijn voor de financiering juist een substantieel eigen vermogen én een reserve vereist, in overeenstemming met de ervaringen van de sector.

"DAGO en de geothermiesector zullen zich blijven inzetten om de ontwikkeling van geothermie verder te brengen, met oog voor betrouwbaarheid, veiligheid en betaalbaarheid, om zo haar bijdrage aan de energietransitie te kunnen blijven vervullen."

Voor meer informatie:
Dutch Association Geothermal Operators
Agriport 109
1775 ZG Middenmeer
+31 88 0307063
info@dago.nu
www.dago.nu
Publicatiedatum: