Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Antwerpse haven groeit 1,9% in TEU

De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 111.385.518 ton goederen behandeld. Dat is 2,8% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De containertrafiek deed het na prima jaren andermaal goed, met een stijging van 2,5% in ton. In TEU bedroeg de stijging +1,9%. Het vloeibaar massagoed, vaste waarde ondertussen in de tabel van de stijgers, noteert eind juni +1,8%.

Na de voorbije recordjaren geven deze cijfers verder vertrouwen. "We zetten deze cijfers af tegen bijzonder sterke jaren", zegt Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf. "In 2016 was de Antwerpse haven een van de weinige groeiers in de Hamburg-Le Havre Range. Als je het jaar daarop opnieuw een positief rapport kan voorleggen, mogen we daar tevreden over zijn", aldus Vandermeiren. "Maar laat ons vooral vooruit kijken: deze volumes tonen ook de noodzaak aan extra containercapaciteit in de Antwerpse haven aan. We zullen alles in het werk blijven zetten om de havenbedrijven de zuurstof te geven die ze nodig hebben. Onze bedrijven zorgen voor werkgelegenheid, niet alleen in de haven, maar ook ver daarbuiten. Die motor van en voor tewerkstelling in Vlaanderen moeten we blijven voeden", besluit Vandermeiren.

De sterke trafiekgroei die de Antwerpse haven de afgelopen maanden kende, vertaalde zich in een bijkomende vraag naar havenarbeid. Daarom gaat werkgeversorganisatie CEPA op zoek naar gelegenheidsarbeiders (beter gekend als 'pasmannen') die bij tekorten tijdens de zomermaanden de handen uit de mouwen willen steken op de kaaien. Er is vraag naar ongeveer 100 tot 150 gelegenheidsarbeiders per dag.

Containers en breakbulk
De containertrafiek steeg tijdens de eerste jaarhelft met 2,5 procent en klokte af op 61.288.264 ton. Dit komt overeen met 5.143.305 behandelde TEU (+1,9%).

Het roro-verkeer is dit jaar bezig aan een flinke opmars: +9,2% tot 2.563.466 ton. Het aantal behandelde auto's steeg met +5,0% tot 651.363 stuks. Het conventioneel stukgoed gaat er stevig op vooruit in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Eind juni stond er een overslag van 5.374.692 ton in de tabellen, goed voor een stijging van 13,0%. De behandeling van staal ging er in vergelijking met 2016 flink op vooruit (+17,6%): vooral aan de aanvoerzijde ging het hard (+24,4%) dankzij onder meer toegenomen aanvoer van staal uit India, maar ook de afvoer groeide met 8,8%.

Zeeschepen

Er liepen de voorbije zes maanden 7.137 zeeschepen (-1,4%) aan in Antwerpen. De bruto tonnenmaat van de schepen die Antwerpen aanliepen, steeg met 3,2% tot 205.259.923 BT. 
Publicatiedatum: