Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wetenschappers van Ohio State University:

Tomaten eten kan tegen huidkanker beschermen

Verlaagt het dagelijks eten van een tomaat het risico verlagen op niet-melanome huidkanker? Onderzoekers van de Ohio State University denken van wel. Ze baseren zich op resultaten van een nieuwe studie over hoe voeding het risico op huidkanker in muizen verkleint.

De studie, gepubliceerd in de editie van 11 juli van Scientific Reports, beschrijft hoe muizen die 35 weken dagelijks tomaten aten en blootgesteld werden aan ultraviolet licht, 50% minder huidkankertumoren ontwikkelden vergeleken met muizen die geen tomaten aten.

De theorie is dat dieetcarotenoïden, de pigmenterende verbindingen die tomaten hun kleur geven, de huid kunnen beschermen tegen UV-lichtschade, volgens mede-auteur van de studie Jessica Cooperstone (Afdeling Voedingswetenschap en Technologie aan de faculteit Voeding-, Landbouw- en Milieuwetenschappen). Uit voorgaande klinische proeven met mensen was al gebleken dat het eten van tomatenpasta, mogelijk dankzij deze zelfde carotenoïden, over tijd zonnebrand kan dempen. 

Verse tomaten
Hiervan is van lycopeen, de belangrijkste carotenoïde in tomaten, aangetoond dat het de meest effectieve antioxidant van deze pigmenten is, die echter effectiever lijkt te zijn bij het eten van een hele tomaat dan als kunstmatig supplement. "Dit suggereert dat naast lycopeen ook andere verbindingen bioactief zijn in tomaten," zegt Cooperstone.

Dit is belangrijk omdat onbeschermde blootstelling aan de zon een belangrijke risicofactor is bij de ontwikkeling van huidkanker, zegt Cooperstone. Volgens de American Cancer Society is niet-melanome huidkanker in feite de meest voorkomende kankersoort - 5,4 miljoen in 2012 - met jaarlijks meer nieuwe gevallen dan borst-, prostaat-, long- en darmkanker bij elkaar. Huidkanker heeft lage sterftecijfers maar is kostbaar (zo'n $8,1 miljard per jaar), ontsierend en - volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid - stijgen de cijfers jaarlijks.

Daarom zijn alternatieve methoden van systemische bescherming, mogelijk via voeding, om het risico op huidgerelateerde aandoeningen te verlagen, erg belangrijk, zegt Cooperstone. "Voedsel is geen medicijn maar de consumptie ervan kan mogelijk de ontwikkeling van bepaalde ziekten beïnvloeden." Het gedane, preklinische onderzoek rechtvaardigt derhalve verdere studie.

De driejarige studie werd via het National Cancer Institute gefinancierd door een subsidie van de National Institutes of Health. Bij de studie waren drie andere Ohio State onderzoekers betrokken: Tatiana Oberyszyn (afdeling Pathologi, de faculteit Geneeskunde); David Francis (tomatengeneticus in de afdeling Tuinbouw- en Gewaswetenschap, hij ontwikkelde de gebruikte tomatenrassen) en Steven Schwartz (Afdeling Voedingswetenschap en Technologie).

Publicatiedatum: