Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Murcia: tomaten op substraat als alternatief voor paprika's

De Landbouwraad van de Spaanse provincie Murcia test verschillende tomatenrassen. Ze denken dat de de kasteelt van tomaten een alternatief kan zijn voor de grootschalige paprikateelt in deze regio. De kleinschalige tomatenproductie zou op de lokale markt afgezet kunnen worden.

De tomaten worden in kassen geteeld op kokosvezel. De proef is met name bedoeld voor studenten, telers en onderzoekers die betrokken zijn bij de tuinbouwsector in Campo de Cartagena. De proef met kokosvezel wordt uitgevoerd in een kas van 320 m2 op het CIFEA, een agrarisch onderzoeksinstituut. Er worden 14 rassen onderzocht, waaronder pruim- en cherrytomaten.

Tomaten hebben een hoge voedingswaarde en bevatten daarnaast ook veel antioxidanten. In landen in het Middellandse Zeegebied ligt de gemiddelde tomatenconsumptie rond de 30 tot 40 kilo per persoon per jaar.

Het Spaanse tomatenareaal bedraagt zo'n 60.000 hectare, waarvan 15.000 hectare kassen of tunnels betreft in de provincies Murcia, Almeria, Alicante en de Canarische Eilanden. In de provincie Murcia zijn zo'n 4.500 hectare gewijd aan de tomatenproductie, waarvan de helft in kassen of in tunnels. 

De Spaanse productie bedraagt 3,6 miljoen ton, hiervan is 540.000 ton uit Murcia afkomstig. Het grootste gedeelte van de productie, zo'n 950.000 ton, is bestemd voor de export, met name binnen de EU, waar de tomaten naar markten als het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Duitsland worden geƫxporteerd.

Bron: Europa Press
Publicatiedatum: