Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ben Vroegop over cao-onderhandelingen:

"We zijn elkaar heel dicht genaderd"

Tholen - De onderhandelingen om te komen tot een nieuwe cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit hebben volgens voorzitter Ben Vroegop van de cao-commissie van GroentenFruit Huis de eindfase bereikt. "We zijn elkaar heel dicht genaderd. Er zit nog een verschil in procenten in de onderhandelingen over de opslag voor de medewerkers, maar verder zijn alle punten helder geworden."

Vakorganisaties FNV Handel, CNV Vakmensen en RMU wilden een loonsverhoging van 4,5 procent in twee jaar (1 januari 2017 - 31 december 2018), terwijl werkgeversorganisatie GroentenFruit Huis een loonsverhoging van 3 procent voorstelde. Volgens Vroegop vormen de loonsverhogingen altijd een heet hangijzer. "Er moest even een tussenstop ingelast worden, maar toch vindt het overleg met de vakbonden FNV, CNV en RMU in goede sfeer plaats. Men is ons een stuk tegemoet gekomen en we kijken deze week wat ons mandaat vanuit de sector wordt, zodat we de eindonderhandelingen in kunnen gaan."

"Verder hebben we onderzoek gedaan of we voor de geïnteresseerde oudere werknemer een vierdaagse werkweek kunnen invoeren, ook gezien de hogere AOW-leeftijd en het vaak fysiek zware werk in de loodsen. We hebben hier voorstellen voor ingediend, maar daar waren de vakbonden niet gelijk enthousiast over, maar we hebben nu toch een consensus bereikt waarbij er meer flexibiliteit in komt en jonge instroom bevorderd kan worden. Daarnaast is er gesproken over het aanpassen van de cao ten aanzien van eigentijds roosteren. Cao-partijen lijken een werkwijze te hebben gevonden om dit in de komende cao vorm te geven. Uiteraard in overleg met de personeelsvertegenwoordiging", vertelt Ben.

"Ook hebben we lang gepraat over de weekendtoeslagen. We zien de maatschappij veranderen, waarbij de zaterdag een normale werkdag is geworden en in toenemende mate ook de zondag. Supermarkten en andere afnemers vragen niet om werk in het weekend, maar eisen dat. Nu zitten we nog met toeslagen uit het verleden, maar die moeten wel, al dan niet op den duur, mee veranderen in een moderne CAO", concludeert Ben.

In augustus praten de cao-partijen verder.