Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Teler, plantenkweker en veredelaar in rechtszaal om pepinomoza´ek

Tholen - Een uitbraak van het pepinomoza´ekvirus in tomatenplanten heeft geleid tot een gang naar de rechter. Een veredelaar, een plantenkweker en een zaadteler zijn het niet eens over de oorsprong en de schuldige van de besmetting met het virus.

Besmetting
De zaadteler werkt al 25 jaar samen met het veredelingsbedrijf. In 2015 ontdekte hij dat de tomatenplanten op zijn bedrijf besmet waren met het pepinomoza´ekvirus. De veredelaar liet onderzoek doen naar de besmetting en constateerde dat de bron en de schuld van de besmetting bij de teler ligt. Ze zegden de samenwerking op en wilde dat de teler het voorschot voor de teelt zou terugbetalen.

Besmetting
De teler was het hier niet mee eens. Volgens hem ligt de bron van de besmetting bij de plantenkweker. Bovendien vindt ie dat de schade voor zijn bedrijf veel te groot is door het plotse stoppen van de samenwerking. Vorig jaar troffen de partijen elkaar al voor de rechter. Mede dankzij tussenkomst van de rechter is toen besloten dat de samenwerking toch door moet gaan. Dit jaar teelt de teler dan ook paprika's voor de veredelaar.

Pepinomoza´ek
Over de bron van de besmetting met pepinomoza´ek zijn ze het echter nog niet eens. De teler wil documenten zien van de veredelaar en van de plantenkweker die de besmette planten opkweekte. Het gaat om onder andere het onderzoek waaruit zou blijken dat de teler schuldig is aan de besmetting met pepinomoza´ek, een risico-analyse en het overleg tussen de veredelaar en de plantenkweker. De veredelaar wilde deze documenten niet geven. De rechter besloot eind vorige week dat de veredelaar deze stukken toch aan de teler moet geven.

Publicatiedatum: 17-7-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: