Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardwarmteproject Vogelaer werkt met software op maat

Begin 2016 is gestart met de voorbereidingen voor het aardwarmteproject Vogelaer. Nu, juli 2017 draait het project met succes. Aardwarmte Vogelaer heeft Hoogendoorn Growth Management gevraagd specifiek op maat gemaakte software te leveren die de hele installatie aanstuurt, van bronpomp tot de aflevering van de aardwarmte. De installatie van het project is uitgevoerd in samenwerking met partners Codema en hoofdaannemer Verkade Klimaat. Aardwarmte is energie die wordt onttrokken uit de aardkorst. Deze energievoorraad is vrijwel onuitputtelijk en daarom zeer duurzaam en milieuvriendelijk. Aardwarmte is een lokale en duurzame bron van energie waarbij geen (of nauwelijks) CO2 uitstoot vrijkomt. De aangesloten deelnemers kunnen gezamenlijk ca 13,5 miljoen m3 op aardgas besparen, het verbruik van circa 9.000 woningen.



Léon Lankester, directeur AAB Nederland is nauw betrokken bij het aardwarmteproject. In eerste instantie als projectmanager, daarna als directeur van Aardwarmte Vogelaer B.V. Léon Lankester houdt zich vanuit zijn functie als directeur van AAB Nederland primair bezig met duurzame en innovatieve projecten. Er zijn sinds 2008 al 14 aardwarmteprojecten gerealiseerd in Nederland waar AAB bij vrijwel allemaal betrokken is geweest. Alle projecten vonden overigens plaats binnen de tuinbouw. "Een tuinder weet als geen ander hoe belangrijk duurzaamheid en kostenbesparingen zijn", aldus Lankester.



Het project Vogelaer is niet uniek in zijn soort, wél uniek is dat Vogelaer één van de grootste warmtenetten heeft binnen de aardwarmteprojecten. Lankester zegt: "We gaan nog uitbreiden van 11 naar 16 megawatt (MW). En omdat we naast water ook gas mee produceren, leggen we het net uiteindelijk uit op 18 MW."

"Door haar ervaring in energie- en datamanagement binnen de tuinbouw hebben we Hoogendoorn gevraagd om de gehele automatisering vanaf de bron tot de 7 afleverstations te verzorgen", geeft Lankester aan. "In hoofdlijn hebben zij gezorgd voor de besturing en monitoring van het zoutwatersysteem en de warmtedistributie".

"Ons doel is bereikt," zegt Léon Lankester: "Een goed functionerende installatie die ons bedieningsgemak oplevert. Er is tijdens het gehele traject altijd goed geluisterd naar onze wensen. We hebben altijd goed en rechtstreeks contact waardoor tussentijdse aanpassingen vrijwel direct in gang gezet konden worden Er is echt sprake van maatwerk."



Toekomst
Volgens Léon Lankester moet er wel duurzame energie gemaakt worden. "Naast wind- en zonne-energie zal aardwarmte een energiesoort zijn die nog enorm zal groeien, want een keer zal de gaskraan in Groningen dichtgaan. Aardwarmte heeft absoluut potentie om fossiele brandstoffen te vervangen. Er zit ontzettend veel warmte in de grond. De techniek zal in de toekomst alleen maar verbeteren waardoor we steeds dieper de grond in kunnen. Hierdoor blijven we oneindige beschikbaarheid houden op energie uit de aarde."



Het project
Het project omvat het realiseren en distribueren van aardwarmte waarvan de bron op een diepte van 2.500 m ligt en warm water onttrekt van circa 85 graden. Er worden 2 leidingen geboord, één leiding fungeert als de productiebron, de andere als de injectiebron.



Het hele proces kent 3 circuits:
  1. Vanuit de productiebron wordt d.m.v. een pomp, die zich op 500 m diepte bevindt warm water (85 graden Celsius) omhoog gepompt naar een tank waar water en gas gesplitst worden. Het gas wordt gebruikt door een ketel die voor extra warm water zorgt. Het warme water gaat via filters naar warmtewisselaars waar de warmte wordt overgebracht naar "zoet" leidingwater. Het afgekoelde "zoute" bronwater wordt door injectiepompen terug de aarde ingepompt naar het oorspronkelijke reservoir op ca 2.500 m diepte.
  2. Via een distributienetwerk wordt het opgewarmde "zoete" leidingwater geleverd aan de aangesloten 10 tuinbouwbedrijven waar de warmte wordt afgenomen. Het afgekoelde transportwater wordt vervolgens weer opgewarmd bij de warmtewisselaars bij de bron.
  3. De warmte die geleverd wordt door het distributienet, wordt overgedragen d.m.v. een warmtewisselaar naar het verwarmingssysteem van de aangesloten tuinbouwbedrijven.

Voor meer informatie:
Aardwarmte Vogelaer
Harteveldlaan 6
2675 LE Honselersdijk
info@aardwarmtevogelaer.nl
www.aardwarmtevogelaer.nl


Hoogendoorn Growth Management
T: +31 (0)10 460 80 80
info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl

Publicatiedatum: