Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geen heldere regelgeving

Zijn zongedroogde tomaten daadwerkelijk in de zon gedroogd?

Hebben zongedroogde tomaten echt wel in de zon gelegen? De Keuringsdienst zocht het uit. Klopt het beeld van felrode tomaatjes die heerlijk liggen te bakken onder de mediterrane zon wel?

Geen specifieke regels
Het is misleiding als producenten hun tomaten 'gedroogd' noemen als dat niet zo is, stelt de NVWA. Heldere regelgeving over het vermelden van een specifieke droogwijze, zoals in de zon of in de oven, ontbreekt echter. Mag een tomaat zongedroogd heten als deze 'maar' voor 50% in de zon gelegen heeft? Er is geen duidelijk antwoord op. Half- of semigedroogde tomaten zijn wel eerder uit de zon geschept. Saclà Italia bakt hun tomaatjes in de zon (in het Italiaanse bergstadje Asti), maar ze hebben ook een minder droge ovenvariant, vertelt een woordvoerder.

Verschrompelen op de boerderij
Er zijn inderdaad gebieden in Italië, Spanje en Tunesië waar zogenaamde tomaten-droogboerderijen te vinden zijn. Eerst worden de tomaten in tweeën gesneden en in een schoonmaakbad gelegd. Na een week zonnebaden is zo'n 90 procent van de originele tomaat verdampt. De smaak wordt daardoor extra geconcentreerd en dit proces maakt tomaten langer houdbaar.

Bron: NPO3
Publicatiedatum: