Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Galmijtenonderzoek in tomaat

Afgelopen voorjaar heeft Proeftuin Zwaagdijk in samenwerking met Van Iperen in opdracht van branchevereniging Agrodis en verschillende producenten van gewasbeschermingsmiddelen een effectiviteitsproef uitgevoerd op galmijt (Aculops lycopersici) in het gewas tomaat. Het onderzoek vond plaats in bij Demokwekerij Westland. Galmijt is een steeds groter probleem aan het worden in de tomatenteelt en telers, adviseurs en producenten zijn dan ook hard opzoek naar een oplossing. Deze mijt, die vanaf vorig jaar in zowel de belichte als onbelichte tomatenteelt voor problemen zorgt, kan zich zeer snel vermeerderen en wordt op alle gewasdelen aangetroffen. Zodra er een aantasting is geconstateerd is het een hele strijd om de aantasting onder controle te houden.

In totaal zijn 11 groene en chemische middelen getest op de galmijt Aculops lycopersici, in een onderzoeksafdeling van Demokwekerij Westland.

Naast deze effectiviteitsproef is ook gekeken naar de verspreiding en ontwikkeling van de galmijt. Opvallend was dat deze mijt bij een flinke aantasting op alle onderdelen in een kas aanwezig is. Zowel op gewasdraden, kasopstanden, teeltgoten maar ook op insecten kan deze mijt zich vestigen. Strakke hygiënische maatregelen zijn dan ook hard nodig om de aantasting in de kas onder controle te houden en verder verspreiding te voorkomen.

De komende maanden zal Proeftuin Zwaagdijk in samenwerking met telers, Demokwekerij Westland en LTO Glaskracht het onderzoek naar nieuwe bestrijdingsstrategieën op deze mijt voortzetten.

Voor meer informatie:
Demokwekerij Westland
0174-385600
www.demokwekerij.nl
Publicatiedatum: