Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische start-up 2Grow

"Telen op basis van een vaste waarde is achterhaald"

Tholen - Temperatuur, vruchttemperatuur, ethyleen, CO2, het vochtgehalte in het substraat, lichtinval, luchtvochtigheid, EC. Als je wil, kun je eindeloos sensoren hangen en informatie vergaren uit de kas. Bij die grote groep sensoren komt vanaf nu ook een sapstroom- en een diameter-variatie-sensor bij. De Belgische start-up die het systeem ontwikkelde, ziet potentie de teelt van vruchtgroenten hiermee te optimaliseren. "Hiermee hebben we een systeem waarmee je in de plant kunt kijken."



Het opvallend jonge team van 2Grow

Eerdere detectie
"Onze bedoeling is de teler te helpen en de productie efficiënter te maken. Door te weten hoe de plant zich voelt en hoe de plant reageert, kun je preciezer sturen", vertelt Michèle Varrewaere van de Belgische start-up 2Grow. "Met sensoren zie je veel eerder of er eventuele problemen zijn aan de plant. Je detecteert stress voordat er visuele symptomen zichtbaar zijn." Door de teelt te optimaliseren, wil het bedrijf uiteindelijk bijdragen aan een ambitieus doel: het verminderen van de aardoppervlakte die gebruikt wordt voor plantaardige productie, tot 1%.

Sapstroom en diameter
Er is in dit project gekozen voor het meten van de sapstroom en de diameter van de plantstengel. Daarmee kan de worteldruk, en daarmee het functioneren van de plant worden bepaald. Olivier Begerem, ook van 2Grow, legt uit: "In de ochtend komt de transpiratie, de verdamping, op gang. Dan zijn de wortels nog niet in staat om voldoende water aan de plant te leveren, maar worden de interne reserves van de stengel gebruikt. De stengel krimpt dus. Aan het einde van de dag daalt de verdamping en kan de plant zijn interne reserves aanvullen. De stengeldiameter groeit dan weer."


Een afbeelding van de sapstroomsensor, die wel volledig geïsoleerd zit om geen warmte verlies te hebben van binnen uit en ook geen extra warmte van buitenaf de sensor te laten beïnvloeden. Rechts de diametersensor.

Aanpassen vanuit de plant
Dankzij de metingen en de direct gecreëerde grafieken met de meetgegevens, is veel meer informatie over de plant te ontdekken. "Of-tie vegetatief of generatief staat, of hoe het staat met de waterhuishouding", geeft Michèle als voorbeeld. "En een afwijking in het ritme kan wijzen op stress. Door te kijken naar de klimaatsinstellingen en naar de sapstroom-/diameter-metingen kunnen we elke handeling apart bekijken, analyseren en corrigeren. Met die optimalisatie zouden we de productie kunnen vermeerderen, de kwaliteit verhogen en smaak verbeteren."

"Op die manier kunnen we de instellingen aanpassen afhankelijk van het perspectief van de plant zelf", vult Olivier aan. "Elke serre heeft andere cultivars, andere instellingen en een andere teler, er zijn zoveel variabelen. Het rechtlijnig telen op basis van een vaste waarde is achterhaald. Een extra inzicht hoe de plant zich echt voelt op deze instellingen lijkt ons onmisbaar en hierin willen we ons dan ook spitsen, een communicatiemiddel met de plant."




Gebruikerslicentie
Momenteel worden de sensoren in diverse kassen gehangen. Zo hangen ze bij tomatenkwekerijen Stoffels en Den Berk en op de paprikatuinen van Gemapa en VGT. "We laten telers de sensoren 7 dagen gratis proberen. Vaak zien telers dan de meerwaarde en willen ze de sensoren laten staan", aldus Michèle. Opvallend aan de constructie van 2Grow is dat een teler de sensoren niet koopt, maar een soort gebruikerslicentie aanschaft voor een vaststaande periode. Daardoor zijn de kosten relatief laag: vanaf 2040 euro voor een jaarabonnement met 1 set (170 euro per set per maand) tot 4680 euro voor een jaar aan de slag met 3 sets (130 euro per set per maand). Gemiddeld gebruikt een teler één set per kas en per gewas.

Opvallend is ook dat de gegevens uit de sensoren niet exclusief voor de telers zijn, maar worden ook door 2Grow geïnterpreteerd. "Sowieso om de data om te zetten naar leesbare taal, maar ook omdat we bezig zijn met kunstmatige intelligentie. Met de artificiële intelligentie zouden we van alle data verspreid over België en de rest van de wereld een netwerk maken, dat modellen produceert om op een ideale plant kunnen sturen. Hierop zou dan advies volgen naar de teler toe, met een mogelijkheid naar automatisatie naar de toekomst toe."


Universiteit
De sensoren en de teeltstrategie is ontwikkeld door twee onderzoekers van de Universiteit van Gent. De start-up 2Grow is opgericht als verdeler van het systeem. Het bedrijf verdiept zich in meer technieken voor de moderne teelt. Zo zijn ze ook bezig met de ontwikkeling van LED-lampen om de traditionele HPS-lampen te vervangen. "Maar het is een uitdaging om een betaalbare en efficiënte lamp te ontwikkelen", vertelt Michèle.

Voor meer informatie:
2Grow bvba
Aelmeerstraat 5
9070 Destelbergen
0498/38.86.68
info@2grow.earth
www.2grow.earth