Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samuel Stüssi, Andermatt Biocontrol:

"Geïntegreerde plaagbestrijding vereist een denkomschakeling"

"Bij de traditionele, chemische gewasbescherming denken telers en productspecialisten in werkzaamheidspercentages van 95% of meer. Bij biologische producten zijn percentages van zo'n 50% echter niet ongewoon," volgens Samuel Stüssi van Andermatt Biocontrol in Zwitserland. "Wanneer je naar biologisch overstapt, is er vaak een omschakeling in denken nodig om een realistisch perspectief te houden op de plaagbestrijding. De kloof kan met een verbeterde bestrijding worden overbrugd."



Verbeter je opsporingsmethoden
Volgens Stüssi is het heel goed mogelijk om je biologische bestrijding net zo effectief te maken als de conventionele plaagbestrijding. Eén manier om dit te doen is je opsporingsmethoden te verbeteren. "Als je iets in je tomaten vindt, gaat het erom dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Grote telers zijn er mogelijk aan gewend relatief laat actie te ondernemen en te vertrouwen op grotere hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen. Wanneer je met biologische producten werkt, wordt dit mogelijk te duur. Daarom moet je sneller actie ondernemen zodat kleinere hoeveelheden volstaan. Vind de hot spots voordat ze groot worden."

Invloed van de consument
Stüssi ziet een groeiende markt voor biologische producten in zijn thuisland, Zwitserland. "Het is duidelijk dat ook de grotere bedrijven in de markt voor biologische producten springen. Distributeurs van groenten en andere producten accepteren niet veel residuen meer, dus is er een verschuiving van de consumentenvoorkeur naar biologische productie. Maar vooral de grotere bedrijven die deze markt in willen moeten omschakelen om biologisch te gaan produceren." 

Gefinancierde adviesverlening
Stüssi is ietwat jaloers op zijn collega's in de Europese Unie als het gaat om adviesverlening over geïntegreerde plaagbestrijding. "In bijvoorbeeld Duitsland wordt de consultancy voor telers die op biologische productie overstappen gedeeltelijk gesubsidieerd door de Europese Unie. In Zwitserland moet dit volledig door de telers zelf worden betaald."

Lastiger bij vollegrondsteelt
"In kassen is geïntegreerde plaagbestrijding relatief gemakkelijk geworden," zegt Stüssi. "Het aantal plagen is beperkt en de bestrijdingsmogelijkheden zijn aanwezig. De laatste jaren stijgt bij bepaalde insecten het aantal door de hogere temperaturen en de verlenging van de productieseizoenen. Voor sommige van deze insecten is er nog geen adequate biologische bestrijding beschikbaar."

Bij de vollegrondsteelt ligt het nog lastiger. "Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een erg nat seizoen voor aardappelen, met hieruit volgende problemen door (water)schimmels die moeilijk biologisch te bestrijden waren. Sommige telers hadden hierdoor een moeilijk jaar. Maar door de betere prijzen en de groeiende markt voor biologische producten kunnen de meeste telers deze incidentele mindere jaren goed opvangen."

Bron: BIOCOMES
Publicatiedatum: