Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kwekerij Moors

Hoe het meten van vruchttemperatuur de opbrengst verhoogt

Tholen - Bij Kwekerij Moors zorgen Pointed Temperature Sensor voor een vermindering van productverlies en beter groeiende paprika's. Kwekerij Moors mede-eigenaar Sander Berkers legt uit hoe de temperatuurgegevens zijn bedrijf hebben geholpen.

"Net zoals een sportarts alles wil meten en weten van een sporter, willen wij alles weten en meten van onze planten. Voor een deel is dit puur vakmanschap: ze kunnen tenslotte niet zeggen wanneer ze het warm hebben of dorst hebben", vertelt Sander. "Onze doelstelling is om de omgeving van onze paprikaplanten zo optimaal mogelijk voor ze te maken. Hierbij kun je denken aan temperatuur, luchtvochtigheid en watergift in de kas. Hoe meer we meten, hoe meer we weten, hoe beter we onze kas kunnen inrichten."



Sensor ontwikkelen
De paprikatelers zijn gaan samenwerken met 30MHz om een sensor te ontwikkelen die de vruchttemperatuur van een paprika kan meten. Dat gebeurt nu met een flexibele infrarood temperatuursensor. Die kan de temperatuur van een fruit- of groentegewas van dichtbij meten. "Met de informatie die door deze sensor voor ons beschikbaar komt, kunnen we de kas nog beter inrichtingen voor de paprikaplanten. We kunnen de temperatuur sturen door de verwarming aan te zetten, of als het te heet wordt door te ventileren", vertelt Sander. Ook hangt er een draadloze watergehaltemeter in de kas.

De eerste resultaten zien er volgens hem veelbelovend uit. "Door de combinatie van vakmanschap en metingen kunnen we het klimaat zo sturen dat het CO2 niveau zo hoog mogelijk is, om een goede fotosynthese voor de plant mogelijk te maken. Dat is voor hem het paprikaparadijs. We kijken er daarom naar uit om de komende periode de sensor verder te gaan optimaliseren."



Optimaliseren
Het optimaliseren gebeurt ook in samenwerking met 30MHZ. "De testen zijn afgerond, we staan volop in de markt met het systeem", vertelt Niels Lauwers van 30MHz. "Nu verzamelen we data zodat we ook klimaattechnisch uitspraken kunnen doen. In de verschillende kassen is al een verschil te zien dankzij de sensoren. Daar zijn we heel tevreden over."

De sensoren worden ook buiten de paprika's toegepast. "Tomaten, komkommers, maar ook in de bollensector. We monitoren temperatuur in kassen maar kunnen ook in het watersysteem aan de slag. Telers kunnen hun eigen toepassing vinden met de draadloze sensoren." En precies dat vormt de kern van het systeem van het bedrijf. "Het maakt eigenlijk niet uit wat je wilt meten. De temperatuurverdeling in de kas, de hoeveelheid ozon of de bezetting van de kantine. We zoeken samen naar de sensoren en kunnen vervolgens alle gegevens inzichtelijk maken."


Voor meer informatie:
30MHz.com
Moezelhavenweg 9
1043 AM Amsterdam
+31614551362
www.30MHz.com
niels@30mhz.com
Publicatiedatum: