Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
afstudeerders Toegepaste Biologie of Bedrijfskunde en agribusiness

Deze jongeren kiezen wel voor de agro

Vier jaar geleden zetten de eerste studenten een voet over de drempel bij de gloednieuwe vestiging van HAS Hogeschool in Venlo om te beginnen aan een opleiding Toegepaste Biologie of Bedrijfskunde en agribusiness. Op 10 juli kregen de eerste 19 studenten (7 vrouwen en 12 mannen) hun diploma en zullen de arbeidsmarkt betreden of gaan doorstuderen. Waarom gaan deze jongeren de tuinbouw in?



Eerst Ted Talk, nu naar ABAB
Dominique Troisfontaine uit Venray studeert af aan de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness. Hij heeft een bijzondere studietijd gehad met als hoogtepunt een Ted Talk bij TedX Venlo en nu gaat hij aan de slag bij ABAB. "Ik wilde graag naar een kleine hogeschool. Het was heel bijzonder dat echt alles en iedereen nieuw was toen wij startten. We leerden elkaar daardoor snel kennen en hadden goed persoonlijk contact met de docenten." Wat Dominique vooral overwonnen heeft tijdens zijn studie is zijn onzekerheid. "Als iemand mij 4 jaar geleden had verteld dat ik op TEDx voor 400 man zou gaan vertellen, had ik waarschijnlijk gevraagd of diegene zichzelf wel lekker voelde. Tegenwoordig vind ik presenteren juist leuk!"
 
Wist al vóór studie dat hij bij Bayer aan de slag wilde
Een van de afstuderende studenten Toegepaste Biologie is Kai Smolenaers uit Weert. Hij heeft een baan bij Bayer CropScience Vegetable Seeds. Toen Kai startte bij de HAS 4 jaar geleden, wist hij al dat hij daar wilde gaan werken. "Ik heb enkele jaren vakantiewerk gedaan bij Bayer en eigenlijk wist ik toen al dat ik assistent-veredelaar wilde worden. Ik twijfelde eerst tussen het doen van een hbo-opleiding en het volgen van een interne opleiding bij Bayer, maar ik heb geen spijt gehad van mijn keuze voor de HAS. En nu heb ik de baan die ik altijd al wilde. Ik heb er veel zin in en omdat ik het bedrijf al ken, geldt voor mij écht: een goed begin is het halve werk."
 



Een deel de afgestudeerden blijft in Limburg. Dat is precies de reden waarom de HAS in 2013 in Venlo neer streek: de regionale economie helpen versterken door goed opgeleide jongeren af te leveren. Sommigen hebben zelfs al een baan op het moment dat ze hun diploma ontvangen. De afstudeerders werden door de burgemeester van Venlo toegesproken tijdens een bijzondere ontvangst op het stadhuis. Hij sprak hen toe en zei dat hij hoopt dat veel van hen in de regio aan het werk gaan.

Inmiddels studeren er zo'n 400 studenten aan 4 opleidingen bij de HAS in het Noord-Limburgse en de verwachting is dat het aantal studenten de komende jaren nog zal verdubbelen. Opleidingsdirecteur Mariëlle Geelen is natuurlijk trots op de nu afstuderende studenten: "Deze eerste lichting studenten zijn stuk voor stuk jonge mensen met lef: natuurlijk zijn de opleidingen gebouwd op een stevig fundament, maar dan nog is het opstarten van een opleiding op een nieuwe plek en in een andere context een kwestie van samen pionieren. Docenten, studenten en bedrijven in de regio hebben samen een uitdagende leeromgeving neergezet in de afgelopen jaren. Met hun intelligentie, flexibiliteit, creativiteit, doorzettingsvermogen en vast ook wat geluk is het deze groep ook nog gelukt om het binnen 4 jaar succesvol af te ronden. Chapeau!"



De HAS in Venlo werkt vanaf het begin vier jaar geleden nauw samen met inmiddels tachtig partnerbedrijven in de regio. De studenten die nu afstuderen brachten wekelijks een bezoek aan één van deze bedrijven en voerden daarvoor verschillende opdrachten uit, liepen er stage of werkten er aan hun afstudeeronderzoek. Vestigingsdirecteur Frans van Leijden: "De relatie met het werkveld is voor het onderwijs van groot belang. Het valt te verwachten dat de huidige afstudeerders een baan in de regio zullen vinden. Met name Noord Limburg huisvest een groot aantal topbedrijven in de agrofoodsector waar afgestudeerde HAS'ers een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het succes."

Lees het volledige interview met de 2 studenten op has.nl
Publicatiedatum: