Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe GMO-regels bekend gemaakt

Tholen - De telersverenigingen kunnen aan de slag. Vanochtend is de nieuwe GMO-verordening gepubliceerd in de Staatscourant. De telersverenigingen hebben tot 1 oktober om hun nieuwe operationele programma's in te dienen.

Vorig jaar is de GMO-regelgeving flink op de schop genomen. De focus is daarbij verlegd van de teler naar de markt. In plaats van productiestimulerende maatregelen, draaien de nieuwe regels om verduurzamen, marktgericht produceren en samenwerken. In mei werden de precieze Europese regels bekend gemaakt. Toen werd al duidelijk dat het percentage huisverkoop aangepast werd en dat de Europese Commissie streeft naar eenvoudigere regels. Ook de FresQ-problematiek stond onder de aandacht: de gevolgen van tussentijdse stopzetting van het operationeel programma of beƫindiging van erkenning moesten duidelijker worden.

Nu is ook de Nederlandse interpretatie van die regels gepubliceerd. Volgens de overheid zijn veel zaken regels verduidelijkt en vereenvoudigd. Ook is een aantal subsidies gestopt. Afdekzeilen, bassins en silo's voor wateropslag uit het GMO-programma niet meer subsidiabel zijn. Ook de investering in waterzuiveringsinstallaties zijn eindig.

GMO-subsidie
Gebaseerd op de GMO-verordening schrijven de telersverenigingen hun meerjarenplannen. Op basis daarvan verkrijgen ze hun GMO-erkenning. Dan gaan ze aan de slag met een operationeel programma en kunnen ze subsidie ontvangen.

Vorig jaar zijn de meerjarenplannen van Nautilus Organic, Veiling Zaltbommel, Van Nature en Coforta afgelopen. Alleen Nautilus Organic diende een nieuw plan in. Vanwege de onduidelijke situatie besloten de andere drie de nieuwe regels af te wachten.

Vanwege de nieuwe regels moeten alle producentenorganisaties nu een nieuw operationeel programma inleveren. Die moeten eigenlijk op 15 september binnen zijn, maar de Nederlandse overheid heeft besloten deze datum naar 1 oktober 2017 te verschuiven.

De nieuwe GMO-verordening is te vinden in de Staatscourant.