Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kaskomkommers overspoelen de markt in Koerdistan

Telers in de regio Koerdistan hebben veel ruimte in hun kassen gewijd aan de komkommerteelt. Het ministerie van Landbouw wil de hieruit resulterende prijsdaling tegengaan door het product naar de Verenigde Arabische Emiraten te exporteren.

De afgelopen jaren hebben telers bij voorkeur komkommers in kassen geteeld, waar de oogst 8 tot 10 keer hoger is dan in de vollegrond. Het nadeel is de hieraan verwante daling van de komkommerprijzen tijdens de oogst wanneer de markt door de groenten wordt overspoeld. Volgens cijfers van het ministerie van Landbouw zijn er bijna 13.000 kassen in de regio Koerdistan, waarvan 85 procent dit jaar voor de komkommerteelt is gebruikt.

Mala Kamil Dawd, van de kasontwikkelingsgroep in de regio: "In de kassen kunnen tomaten, komkommers, broccoli, peterselie, spinazie, aubergines en vele andere producten worden geteeld. Maar de meeste telers kiezen voor komkommers omdat het product vroeg rijpt en een goede oogst geeft." Volgens Dawd zijn er dit jaar bijna 11.000 kassen gebruikt om komkommers te telen. Dit heeft geleid tot een toename van komkommers op de markt en een prijsdaling van 75 procent.

Lees meer op Rudaw
Publicatiedatum: