Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De opmars van het weerbare telen

Tholen - Met week 34 in aantocht maken belichtende telers zich klaar voor de teeltwissel. Na een schone start is van groot belang om pythium en crazy roots buiten de deur te houden. Ontsmetten en chemie vormen een deel van de oplossing, maar telers zoeken ook naar manieren om sterkere, beter presterende planten te telen. Het is de opmars van het weerbare telen.

Actief bodemleven
Een teeltsysteem dat zo sterk is, dat de aanwezigheid van virussen en bacteriën eigenlijk niet zo erg is. Dat is de kern van het weerbare telen, een strategie die aan populariteit wint. Een belangrijk onderdeel hiervan is het bodemleven. De aanwezigheid van een leven in de bodem maakt planten volgens diverse onderzoeken minder vatbaar voor besmettingen van virussen en bacteriën. De aanwezigheid van het bodemleven lijkt minder ruimte over te laten voor de schadelijke indringers. Steeds meer telers kiezen er dan ook voor de teelt niet geheel inert en steriel te houden, maar om juist met behulp van dit bodemleven een weerbare plant en een weerbaar substraat te creëren. Een van de middelen om hiermee aan de slag te gaan, is de substraatadditief Biology Blend van Carbon Gold.



Cocktail voor je substraat
De Biology Blend is een verrijkte vorm van BioChar: een combinatie van goede bacteriën, schimmels en spoormineralen met een zeer poreuze en stabiele vorm van houtskool - ofwel een soort cocktail voor een actief bodemleven. "Het resulteert in sterkere wortels en daardoor worden voedingsstoffen beter opgenomen", vertelt Cor-Jan van der Elzen van Carbon Gold. Hij werkt zelf in Nederland, maar ziet de populariteit van het middel in heel Europa groeien. "Belichtende telers willen het maximale uit hun investering halen. Dat geldt natuurlijk al helemaal voor telers die met LED aan de slag gaan."

Tijdens het planten
Biochar wordt toegepast tijdens het planten en hoeft daarom niet door het irrigatiesysteem toegediend worden. Daardoor is het geschikt voor diverse teeltsystemen. "En anders dan andere substraatadditieven, blijft Biochar het bodemleven gedurende het seizoen actief ondersteunen. De microbiële activiteit blijft het hele seizoen zorgen voor sterkere planten", vertelt Cor-Jan. "Je verbetert je teelt niet alleen aan het begin, maar ook op de lange termijn."

Hij ziet dat het product voor telers deel uit maakt van de integrale teelt. "We zien de planten sterker worden en die kracht komt zeker ook in de donkere wintermaanden van pas." De behandelde planten blijken beter weerbaar tegen gekke wortelziekte, botrytis en meeldauw. "Met sterkere, productievere planten hoef je minder snel naar chemie te grijpen."


Voor meer informatie:
Carbon Gold
cj@carbongold.com
Publicatiedatum: