Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
verticale ventilatoren en diffuus glas eruit

Energie-subsidie uitgekleed

Tholen - Het wordt ook mogelijk voor clusters van glastuinbouwbedrijven om EHG-subsidie aan te vragen. Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. De regeling Energie-efficiency en Hernieuwbare energie in de Glastuinbouw is verder echter flink uitgekleed.

Investeringen in verticale ventilatoren, diffuus glas met AR-coating en investeringen in een ketel of kachel gestookt op biomassa of uit biomassa verkregen energiedragers, zijn niet meer subsidiabel. "Voor deze technieken geldt dat sprake is van rendabele investeringen behorend bij een normale bedrijfsvoering in de glastuinbouwsector", vindt de overheid.

De subsidie op schermen is ook verscherpt. Alleen energieschermen die niet uit teeltkundige noodzaak gebruikt moeten worden, kunnen EHG-gesubsidieerd worden. Daarnaast komen de wettelijk verplichte lichtafschermingsschermen nog steeds niet voor subsidie in aanmerking. Schermen waarvan het gebruik een energiebesparing van minder dan 40% tot gevolg heeft, zijn ook niet meer subsidiabel. "Omdat 40% in de praktijk als een (substantiële) energiebesparing wordt gezien die invulling aan de Meerjarenafspraak én de afspraken uit het Energieakkoord geeft, is voor voormeld percentage gekozen", is de verklaring.

Tot slot zijn ook schaduw- en zonweringsschermen en lichtdoorlatende energieschermen met een lichtafscherming van meer dan 25% in het vervolg niet subsidiabel. "Schaduwschermen en zonweringsschermen hebben tot doel de hoeveelheid licht in de kas te beperken om de gewassen niet bloot te stellen aan teveel licht bij felle zon (in de zomer). Lichtdoorlatende energieschermen kenmerken zich door in het stookseizoen overdag zoveel mogelijk licht door te laten om de gewassen te laten groeien en energie te besparen. De lichtdoorlatende energieschermen laten voldoende licht voor de groei van de gewassen door, indien de lichtafscherming niet meer dan 25% is."

Lees de publicatie in de Staascourant hier
Publicatiedatum: