Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ewout Booij aan de slag bij Imereti Greenery in Georgië:

Wereld ligt open voor jongeren met groene vingers

Tholen - Nu tuinbouwbedrijven overal ter wereld als paddenstoelen uit de grond schieten zijn recruiters, leveranciers, adviseurs en ook investeerders erop gebrand jonge afgestudeerden in dienst te nemen. Jongeren met internationale ambities en groene vingers hebben tegenwoordig ruime keuze.

Een van hen is Ewout Booij, een Nederlandse student aan de HAS University of Applied Sciences in Den Bosch. Hij merkte tijdens zijn stage in Georgië hoe gewenst de Nederlandse kennis is. Ewout bracht 15 weken door bij Imereti Greenery, een kwekerij van 2,5 hectare van een groep Nederlandse ondernemers. "Er is veel vraag naar hoogwaardige, lokaal geteelde verse producten in Georgië. Met de juiste kennis, techniek en ervaring kun je hier veel meer bereiken."



Ewout Booij

Tuinderszoon
Booij is de zoon van een Nederlandse teler. Hij was onder de indruk van de mogelijkheden voor streekproducten. Georgië importeert veel van zijn producten en door het lokale klimaat is jaarronde productie niet mogelijk met traditionele teelt. In de lokale markt ontbreekt het aan kwaliteitsproducten. Met hightech teelt kan Imereti Greenery wel jaarrond hoogwaardige producten telen en leveren aan een groeiende nichemarkt.

"In Nederland is de markt helemaal anders. We zijn gericht op productie tegen de laagst mogelijke kosten. In Georgië is dit ook belangrijk, maar de nadruk ligt meer op een groeiende vraag naar een product dat gewoonlijk niet beschikbaar is. Je kunt deze twee markten niet met elkaar vergelijken."

Toch streeft Imereti naar maximalisatie van de productie en het zoveel mogelijk verhogen van de efficiëntie. Daarom heeft Booij tijdens zijn stage een onderzoek uitgevoerd om hen hierbij te kunnen adviseren. De HAS-student onderzocht welke verbeteringen van de Georgische kas nodig zijn om de productie tijdens de warme en vochtige zomermaanden te optimaliseren.


Imereti teelt met belichting

Analyse zomerklimaat
"Ik heb een groot deel van mijn tijd doorgebracht met de analyse van het zomerklimaat in de kas. Tijdens een paar zomerweken zijn de temperaturen te hoog en wordt het klimaat te vochtig, waardoor de productie daalt. Ik heb Imereti advies gegeven over hoe ze hiermee om kunnen gaan en welke technieken hiervoor interessant zouden kunnen zijn, ter verbetering van zowel de oogst als de productie."

De Nederlander is er niet zeker van of hij ooit naar Georgië terugkeert. Maar hij sluit een mogelijke carrière in de internationale tuinbouw niet uit. "Georgië is een heel mooi land met veel mogelijkheden door een veranderende economie. De stage heeft mijn ogen geopend voor het werken in het buitenland en ik sta open voor de voortzetting van een deel van mijn carrière in een ander land. Ik zie dat er veel mogelijkheden zijn, dus wie weet wat de toekomst brengt."

Voor meer informatie: Ewout Booij 
Publicatiedatum: