Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwkomers bij Hazera in grof tros, los en klein

Tholen - Sinds een jaar of zeven werkt Hazera aan de verdeling van high-tech tomaten. Binnen de high-tech tomaten zijn er een aantal nieuwe rassen en daarover spraken wij met Geert van der Wel (Cropspecialist Tomato binnen Hazera)




 
HA 27429 behoort tot het grove tros segment. Deze is tevens zeer geschikt voor de belichte teelt. Dit ras heeft een goede kwaliteit, productie en geeft een mooie doorkleuring. De brixwaarde van deze tomaat ligt hoger dan de huidige standaard. De oogstpieken liggen juist vroeg en laat in het seizoen. Nu staat de tomaat nog op beperkte proeven bij de telers. In het komend seizoen wordt dit ras grootschalig in proeven weggezet.
 
De tweede nieuwkomer binnen het grove tros segment is de Amastera. Waar HA 27429 het juist goed doet in de belichte teelt, is de Amastera bedoeld voor de onbelichte teelt. Geert vertelt ons dat deze tomaat een goede productie heeft, vlakke trossen en dat de Amastera een sterk gewas is. Dit wil zeggen dat deze plant ook blijft groeien in de zomer, en sterk tegen scheuren is. De brixwaarde van dit ras ligt boven de standaard. De resultaten van de onbelichte teelt moet zich nog bewijzen; deze teelt komt later pas op gang. De Amastera heeft in de proef vijf tomaten aan een tros hangen.


 
Binnen het midden tros segment zijn er ook een aantal nieuwkomers. De eerste in dit rijtje is HA 27451. Geert::"Deze 100-105 grams tomaat is een erg groeizame plant, heeft een mooie donkerrode doorkleuring en een hoge brixwaarde van rond de 6. De insteek van Hazera is smaakbeleving, en dat blijkt wel uit deze brixwaarde." Verder kun je dit sterke ras op 7-8 tomaten snoeien per tros.
 
Een ander ras binnen het midden tros segment is de Nizera. Dit is een 100-110 grams tomaat waarbij de productie in kilo's hoog is vergeleken met de standaard. Geert: "Andere voordelen van dit ras zijn de zeer uniforme en stevige tomaten. Nizera een arbeidstechnisch makkelijke plant, vanwege het open karakter van het gewas. De brixwaarde van deze tomaat is gelijk aan de standaard.



Binnen het losse segment zijn er twee nieuwkomers, deze zijn vooral te vinden op de Belgische, Franse en Poolse markt. Beide rassen staan op het moment in de rassenproef bij telers en op de Belgische proefstations, de testresultaten zijn bij allebei veelbelovend en beide rassen komen vroeg in de productie.
 
De eerste nieuwkomer in dit segment is HA 27433, deze is vorig jaar toegelaten door de proefstation en veiling BelOrta. HA 27433 heeft een goede smaak en juiste doorkleuring met een uitstekende totaalproduktie



Een jaar later is HA 27482 geïntroduceerd. Geert zegt over deze plant dat deze een uitstekende totaalproductie heeft met mooi uniforme vruchten. Door het open karakter van de plant is dit ras dan ook makkelijk teeltbaar.
 


HA 48230 is in het snacksegment eentje die eruit springt. De goed smakende rode cherry tomaat heeft een rond /ovale vorm met 17-19 gram vruchtgewicht. Geert:"Het unieke aan deze tros is de perfecte schakeling met mooie groene delen" De groeizame planten zorgen uiteindelijk voor een goede totaalproduktie De mooie, rode doorkleuring geeft een prachtige presentatie in de eindverpakking. De vruchten zijn kwalitatief hoogwaardig en zijn zeer sterk tegen scheuren.
 
In het rijtje van snacktomaten introduceert Hazera HA 49017, een gele troscherry tomaat. "Bij deze tomaat spreken we over 15 grams vruchtgewicht, een mooie trosopbouw en constante, uniforme trossen." De smaak van deze cherry is goed. Dit kun je ook zien aan de brixwaarde. Deze heeft een waarde van 9. Gemiddeld zitten er 14 tomaten aan een tros.

Voor meer informatie of een afspraak in de demokas:
Hazera
Geert van der Wel
+31 6 34 59 45 16
geert.van.der.wel@hazera.com
Arjan van Steekelenburg
+31 6 42 48 07 35
arjan.van.steekelenburg@hazera.com