Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deliscious en Plantlab begraven strijdbijl

Tholen - Deliscious en PlantLab zullen elkaar niet meer voor de rechtbank treffen. De sla-teler uit Beesel is een gebruikerslicentie overeen gekomen met PlantLab.

Verticaal telen soap
Het is een nieuwe aflevering in de patenten-op-verticaal-telen-soap. In de zaak draait het om een patent dat PlantLab in 2008 verkreeg op een teeltconcept. Het patent gaat om de teelt in een (deels) gecontroleerde omgeving met belichting en een controleerbare worteltemperatuur. Volgens het bedrijf reikt het patent bovendien behoorlijk ver. "Als je sla onder LED-lampen zet, val je er niet in", legde bestuurder Marcel Kers eerder uit. "Maar op het moment dat je de teelt gaat sturen door de temperatuur te beïnvloeden, dan kom je er wel in. Dat kan zelfs gevolgen hebben voor de sla-teelt onder LED op water, bijvoorbeeld."

PlantLab ligt over dit octrooi al jaren in de clinch met twee partijen in de vertical farming sector. Eind vorige maand maakte het bedrijf bekend dat bezwaren tegen het patent grotendeels zijn afgewezen.

Deliscious zaak
Voor de ondernemers achter sla-teler Deliscious was dit de aanleiding om de jarenlange strijd met PlantLab af te ronden. De bedrijven werkte ooit samen, maar dat liep stuk. In 2012 bouwde Deliscious alsnog een sla-installatie op water en volgens PlantLab maakt deze installatie inbreuk op hun octrooi. De partijen troffen elkaar diverse malen voor de rechter.

Vorige week kwam daar de uitspraak over het patent bij. Certhon en Philips reageerden niet onder de indruk te zijn. Ze betwijfelen de toepasbaarheid en de reikwijdte en zien de zaak juist als een overwinning. Deliscious heeft er nu echter voor gekozen een gebruikerslicentie met PlantLab overeen te komen. Door het patent van PlantLab te erkennen en een gebruikerslicentie overeen te komen, zijn de rechtszaken voor hun achter de rug.

Plantlab is blij met de uitkomst. "We hebben ook met andere partijen licentieovereenkomsten voor het gebruik van onze patenten en we staan open voor nieuwe partijen die dit in de toekomst willen toepassen."