Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bangladesh biedt investeringskansen

Landbouw is altijd een belangrijke bestaansbron voor Bangladesh geweest. Driekwart van het land wordt gebruikt voor agrarische productie, waarin nog altijd ruim de helft van de Bengalen zijn brood verdient. De afgelopen twintig jaar is de landbouwproductiviteit met jaarlijks 2,7% gestegen (na China de snelste groei ter wereld) en er is grote vooruitgang geboekt in het bereiken van voedselzekerheid. Zo behoort Bangladesh behoort tot de grootste producenten van rijst en jute ter wereld. Andere belangrijke gewassen zijn onder meer thee, suikerriet, tabak, graan en groenten.

Maar er is ook stagnatie merkbaar. Klimaatverandering en bevolkingsgroei vergroten de druk op vruchtbare grond. Steeds meer mensen zoeken alternatieve inkomstenbronnen en kleine economische activiteiten om te overleven en werkloosheid tegen te gaan. Modernisering, intensivering en diversificatie van de landbouw kunnen deze sector weer aantrekkelijk maken en andere investeringen stimuleren.


Driekwart van het land in Bangladesh wordt gebruikt voor agrarische productie.
Bengalen verdienen met agrarische productie

Productiviteit
  • Het introduceren van nieuwe gewassen en nieuwe variĆ«teiten, met hogere productiviteit en bestand tegen zilte gronden en hoge waterstanden.
  • Nieuwe teelttechnieken, zoals teelt op zilte gronden en hydroponics (waterteelt)
  • Technieken die de kwaliteit van gewassen verbeteren en het gebruik van pesticiden beperken
  • Toegang tot kredieten en betaalbare nieuwe inputs zoals zaden, kunstmest. Zorgen dat zoutresistente gewassen toegankelijk zijn voor de kleinere boeren in moeilijk bereikbare gebieden.
  • Toegang tot de lokale en regionale markt en agrarische dienstverleners. Betaalbare diensten.
  • Verwerking van agrarische producten voor waardevermeerdering
  • Stimuleren en verbeteren van omstandigheden in de veeteelt

De helft van de Bengalen verdient zijn brood met agrarische productie

Management en organisatie
  • Trainen van boeren, boerenorganisatie om gezamenlijke inkoop en verkoop te stimuleren en de kosten voor o.m. dienstverlening te beperken. Dat vergroot hun competitiviteit.
  • Bengaalse agrarische bedrijven hebben interesse in samenwerking met private partners om management, organisatie, vaardigheden en kennis te verbeteren.
Infrastructuur
  • Nieuwe technieken voor irrigatie
  • Landbouwmachines
  • Markten
  • Transport
Data en informatie
Satellieten kunnen waardevolle informatie verzamelen over weersomstandigheden en landbouwproductie, mits goed verwerkt en toegepast. Investeringen in een goed MIS-systeem kunnen helpen die informatie te verwerken en gebruiksvriendelijk / nuttig te maken voor boeren en beleidsmakers, die dan kunnen bepalen welke inputs en steun nodig zijn.

Investeringen maken het meest kans als ze aansluiten op de lokale behoeften en belangen, de lokale bevolking betrekken in de planning, rekening houden met de rol en positie van vrouwen en streven naar zelfstandigheid en duurzame ontwikkeling. Wereldbank en de Asian Development Bank (ADB) hebben financieringsmogelijkheden.

Bron: Ondernemen in Bangladesh
Publicatiedatum: