Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aantal mensen dat honger lijdt sinds 2015 toegenomen

Het aantal mensen dat wereldwijd honger lijdt, is sinds 2015 voor het eerst in jaren weer toegenomen. Dit zei de directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), José Graziano da Silva, bij de opening van de tweejaarlijkse conferentie van de VN.

Graziano da Silva benadrukte dat bijna 60% van de mensen die honger lijden in landen wonen die gebukt gaan onder conflicten en klimaatverandering. De FAO heeft daarnaast 19 landen geïdentificeerd die al gedurende lange tijd in een crisissituatie zitten. Zo is volgens organisatie een groot risico op hongersnood in het noordoosten van Nigeria, Zuid Sudan en Jemen, die 20 miljoen mensen treft. De broodwinning van de meeste mensen op het platteland wordt door de situatie beïnvloedt en "veel van deze mensen laten uit wanhoop alles achter om te verhuizen, " zei Graziano da Silva.
"Om honger uit te bannen zijn goede politieke afspraken fundamenteel, maar dit alleen is niet genoeg. De enige manier om tot een oplossing te komen is door er voor te zorgen dat landen hun beloftes omzetten in acties, vooral op nationaal en lokaal niveau." 

De komende twee jaar zijn de voornaamste prioriteiten van de Voedsel- en Landbouworganisatie het promoten van duurzame teelt, klimaatverandering vertragen, armoede verminderen, het realiseren van betere toegang tot water, migratie en het steunen van mensen wiens broodwinning wordt beïnvloed door oorlog of conflicten. Daarnaast zullen ze blijven werken aan het verbeteren van voeding, visserijen, bossen en antimicrobiële resistentie. 

Brede steun en actie ondernemen 
Het vooruitzicht van de ergste hongersnood sinds de Tweede Wereldoorlog in gebieden in Nigeria, Somalië, Zuid-Sudan en Jemen "betekent dat we opnieuw actie moeten ondernemen," zei de Italiaanse minister-president Paolo Gentiloni in zijn toespraak op de conferentie. Ook verzocht hij andere Europese landen om Italië te helpen met de grote toestroom van vluchtelingen in het land. "We kunnen mensen niet helpen door hen in kampen te stoppen," benadrukte Graziano da Silva. "Om levens te redden, moeten we de inkomens van mensen beschermen." Paus Francis heeft laten weten dat hij de plannen van Pope Francis steunt en hij benadrukt het belang van solidariteit en het herkennen van mensenrechten. De paus heeft ook aangekondigd dat hij tijdens World Food Day, op 16 oktober, de FAO zal bezoeken. 


Bron: FAO
Publicatiedatum: