Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vollegrondssla extreem geraakt door warm weer

"Vaak is de mooiste sla het minste waard"

Tholen - Het vollegrondsseizoen voor sla valt tot nu toe zwaar tegen. "Het is momenteel een moeilijke situatie voor alle slasoorten. We hebben een extreem droge periode gehad en daardoor zijn er veel planten verbrand. Dit weekend viel er gelukkig weer regen, maar daar reageerden de planten niet allemaal even goed op. Er is in enkele dagen bij velen schotvorming ontstaan, vooral bij krulandijvie en Romeinse sla", vertelt Ortwin Ceulemans van teeltbedrijf Crotoni. "Bij Lollo Rosso, Lollo Bionda, Rode en Groene Eikenblad valt het schot mee. Bij deze soorten zit hier en daar wat rand in de krop."



Te warm

Hij geeft aan dat ze twee weken geleden een dag hadden met 36 graden Celsius. "Slaplanten kunnen temperaturen boven de 28/29 graden gewoon niet aan. Je kunt dan zo veel water geven als je wilt, maar ze gaan zeker plat. De bladeren die dan de hete grond raken, verbranden sowieso."

Prijs valt tegen
Naast de uitval en schade in de sla, is er nog een punt dat tegenvalt. "Met een lager volume gaat de prijs vaak omhoog. Zelfs dat gebeurt nu niet. De prijzen liggen het hele seizoen al op z'n gat. Er zijn links en rechts wat uitzonderingen geweest, maar het product is nooit duur geweest. Als teler hebben we enorm veel kopzorgen, extra werk en kosten aan de producten nu, maar dat wordt niet terugbetaald. Wij hebben gelukkig nog water gehad, maar in sommige delen van België is de situatie nog erger. In West-Vlaanderen is er zelfs een verbod om het water op te pompen voor beregening. Daar gaan hele teelten verloren en die producenten zitten volledig klem. Er wordt in Vlaanderen een stuk minder aangevoerd. Toch wordt bij veel telers het aantal kilo's wel gehaald. Door het warme weer en het water dat je moet geven, wordt de sla die minder geraakt word door de hitte, nu zwaar genoeg om de verloren kroppen te compenseren."

Lage prijzen
Ortwin geeft aan dat de prijs voor het weekend uitzonderlijk nog 30 cent was voor kropsla, maar dat deze ondertussen is gedaald naar 17/18 cent. "Ook de Romeinse sla was vrijdag eens 30 cent, maar daar is ondertussen ook een groot deel af. In de andere slasoorten is ook maar weinig interesse. In België, Nederland, Engeland en Duitsland ligt de handel helemaal lam. Er gaat wel wat meer naar Frankrijk. Dat komt omdat er veel mensen bij onze buren op vakantie gaan. Wij sturen de sla erachteraan."

Telen

Het runnen van een teelbedrijf is soms frustrerend. "Wat mij opvalt, is dat de mooiste sla vaak het minste waard is. Als je mooie sla teelt, zijn de omstandigheden vaak goed en hebben de meeste producenten ook veel producten van prima kwaliteit. Door het grote volume ligt de prijs laag. Als de sla lelijk is en de teeltomstandigheden waren slecht, was dit bij andere producenten vaak ook het geval. Dan ligt het volume laag en de prijs vaak hoog omdat iedereen begint te vragen. Een randje of wat duifschade maakt dan weinig meer uit bij de afnemers. Als teler moet je met heel veel zaken rekening houden en ook anticiperen op worst case scenario's."



Je kunt er niet op sturen
De producent geeft aan dat telen ook een kwestie van geluk is. "Vaak zijn er momenten in het seizoen waar je een prijs kunt halen, maar je weet nooit precies van tevoren wanneer dat is. Soms is dat aan het begin van het seizoen als Spanje vroeger stopt en de rest nog niet is begonnen. Je kunt er niet specifiek op sturen, anders deden we dat natuurlijk wel." Dit jaar ziet er tot nu toe niet goed uit. "Het seizoen is nog niet over, maar er moet nog wel een goed moment komen. Momenteel is de vakantieperiode en zijn velen weg. Soms trekt het aan in augustus en het najaar, dus daar hopen we op."

Voor meer informatie:
Crotoni BVBA
Neerloop 5A
2500 Lier - België
GSM: +32 473 448071
ortwin@crotoni.be
www.crotoni.be