Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek Wageningen University

Hoeveelheid en volume compost in de champignonkweek

In een eerder project bleek al dat de compostlaag sterk bepaald hoeveel opbrengst behaald wordt, ondanks het toevoegen van hemicellulose als extra koolstofbron. Een nieuw onderzoeksproject van WUR beschrijft een proef die op twee andere wijzen laat zien op welke manier de compostlaag de belangrijkste opbrengstbepalende factor voor de champignonkweek is.

De proef bestudeert het gebruik van organische voeding door het mycelium. Twee factoren zijn onderzocht:
  1. Het effect van het verbreken van het mycelium op verschillende hoogten in de compostlaag. Door de compostlaag op een bepaalde hoogte te scheiden in een onder- en bovenlaag, wordt het mycelium verbroken. De veronderstelling was dat het mycelium dat in de onderlaag groeit, extra organische voeding zou vrijmaken. Het resultaat was echter dat de onderbreking de knopvorming vertraagt.
  2. Het effect van extra compost bereikbaar voor mycelium in horizontale richting in plaats van verticale richting (dikkere laag). Het volume compost wordt aangeboden als een dunnere laag die doorloopt buiten het met dekaarde bedekte deel. De veronderstelling was dat het mycelium in het horizontaal bereikbare extra compost zou groeien, waardoor de opbrengst in het deel met dekaarde zou toenemen. Het resultaat was dat hoe langer de niet afgedekt compostlaag is, hoe lager de opbrengst is.
Samenvattend blijkt dus dat de dikte van de compostlaag de opbrengst bepaald.

Download het onderzoeksrapport hier.
Publicatiedatum: