Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

pH-effecten bij de drijvende teelt van sla

In de teelt in de grond of (organische) substraten is de beschikbaarheid van voedingselementen voor de plant afhankelijk van de pH. Bekend zijn de grafieken waarin de beschikbaarheid in afhankelijkheid van de pH wordt weergegeven. Bij de teelt op water gaat men er in de praktijk vaak gemakshalve vanuit dat daar dezelfde wetmatigheden gelden. En dat terwijl in dergelijke systemen de binding door al dan niet organische substraten (nagenoeg) afwezig is. Een hieraan gekoppelde vraag is of de beschikbaarheid ook iets zegt over de daadwerkelijk opname door de plant in dit teeltsysteem.

Proeftuin Zwaagdijk doet in het kader van Teelt de grond uit dit jaar o.a. onderzoek naar de effecten van de pH in de drijvende teelt van sla. Daarbij kijken ze naar de productie, de ontwikkeling van de concentraties meststoffen in de voedingsoplossing en de opname door de plant.

In de eerste proef had de pH in het traject 5,2 tot 7,1 geen significante invloed op het oogstpercentage en het oogstgewicht. Effecten op de concentraties meststoffen in de voedingsoplossing werden in deze proef m.n. waargenomen ten aanzien van calcium en fosfaat (daling bij een pH boven 6,5), ijzer (afname bij een pH hoger dan 6,8) en mangaan (afname naarmate de pH stijgt).

Significante effecten t.a.v. de opname werden waargenomen bij zink en koper (minder opname bij een stijgende pH) en mangaan. Bij laatstgenoemde lijkt de opname het beste te verlopen in het pH-traject 5-6 met een piek bij een pH van rond de 6,5.

In de proef werd gewerkt met voedingsoplossingen met een EC van ca. 2 mS/cm. In deze voedingsoplossing zijn alle essentiƫle elementen in overvloed aanwezig, dus meer dan de plant daadwerkelijk nodig heeft.

Ter onderbouwing van de waargenomen effecten worden dit jaar nog een aantal proeven gedaan.

Voor meer informatie:
Proeftuin Zwaagdijk
Tolweg 13
1681 ND Zwaagdijk-Oost
T: 0228-563164
F: 0228-563029
E: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl
www.proeftuinzwaagdijk.nl
Publicatiedatum: