Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handel in peen ligt helemaal stil

Tholen - Volle schuren en geen handel, dat is ongeveer het beeld aan het einde van het peenseizoen waar alleen maar verliezers zijn. Op de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) zijn geen noteringen meer van peen (zowel schaaltjespeen als peen uit opslag) omdat er geen transacties zijn. "Dat de handel totaal is weggevallen, hebben we nog nooit meegemaakt", zegt LNCN-secretaris Maas van de Heuvel die vertelt dat de historie van de beurs omtrent de peennotering teruggaat naar 1995. Dat terwijl er nog genoeg peen in de opslag zit. Om die peen weg te werken, moeten telers zelfs nog kosten maken om de peen grondvrij te maken zodat deze geschikt zijn voor veevoer.

Dramatisch
Handelaren en verwerkers noemen de situatie dramatisch. De hoogste prijzen dit jaar lagen rond de 10-12 euro in de periode half januari tot eind februari. Daarna begonnen de prijzen langzaam weg te zakken. Er vielen nergens gaten in de markt.
"Wij hadden zelf een kleine positie die we in oktober hebben verkocht. We roepen al vanaf november dat telers hun schuren leeg moesten maken", vertelt een verwerker die een voorgevoel had. "Het perron staat vol maar de trein is vertrokken", concludeert een handelaar. We moeten de realiteit onder ogen zien, zeggen ze in de markt. Dat geldt ook voor de teler die nog 4000 kisten peen heeft staan. Om gemaakte kosten te dekken, zouden die minimaal 100 euro per stuk moeten opbrengen. Zijn verlies zal oplopen door spoelkosten die hij nog moet maken om de peen te kunnen afvoeren richting veehouderij.

Het opgegeven areaal aan winterpeen voor 2017 is 6510 hectare, ongeveer 2 procent minder dan in 2016.