Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Philips niet onder de indruk van Plantlab patent

Vorige week was er enige consternatie rondom het bericht dat PlantLab haar patent op hun wijze van telen in een volledig gecontroleerde teeltinrichting behoudt. De zaak speelde al sinds 2008 en met name Certhon en Philips maakten bezwaar bij het European Patent Office (EPO). Plantlab bracht het nieuws dat ze de strijd hebben gewonnen, maar de tegenpartijen lieten weten dit te betwisten. 

"Het besluit van het European Patent Office (EPO) op 21 Juni 2017 betrof geen vonnis ten aanzien van producten van Philips Lighting", laat Philips Lighting in een reactie weten. Het bedrijf zal daarom door blijven gaan met de levering van verlichtingssystemen voor indoor en vertical farming.

"Als ondersteuning van haar klanten is Philips Lighting betrokken bij de betwisting van een patent van PlantLab met betrekking tot de controle van wortel- en bladtemperatuur bij vertical farming. Philips Lighting wacht op de formele geschreven uitspraak van het EPO voordat het besluit over verdere stappen, welke ook een beroep tegen de uitspraak zou kunnen betreffen." 

Vermoedelijk betreft het hier een klant als Delicious, de slateler die in een gesloten klimaatcel sla teelt in een geautomatiseerd meerlagen systeeem. Dit project is gebouwd door Certhon en maakt gebruik van Philips LEDs. Plantlab was in het begin betrokken bij dit project, maar naar onenigheid stapte Plantlab uit het project en raakten de partijen gebrouilleerd. Het conflict leidde in 2013 zelfs tot een inval van de politie bij de slakweker.

Philips is dus niet onder de indruk van de uitspraak en is dan ook overstoorbaar doorgegaan met haar activiteiten in de verticale teelt. Het bedrijf was gisteren dan ook verheugd aanwezig bij de opening van een indoor farm by Staay Food, wat na oplevering betiteld kan worden als de grootste commerciƫle indoor farm van Europa.

Vorige week liet Certhon ook al weten ze niet zo onder de indruk van het nieuws rondom de uitspraak. "De berichtgeving van Plantlab verbaast ons. Het oorspronkelijke octrooi zoals verleend door het Europees Octrooibureau is niet geldig verklaard (geen sprake van een uitvinding) en onderuit gegaan", zien zij juist. "Een afgezwakte versie van het octrooi is overeind gebleven waardoor het oorspronkelijke octrooi slechtst nog in beperkte mate toepasbaar is. Naar mening van Certhon is de oppositie succesvol verlopen en een stap in de goede richting geweest."

Publicatiedatum: 30-6-2017
Auteur: Boy de Nijs & Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl
Publicatiedatum: