Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadese aardbeienteler gaat voor jaarrond met LED

Orangeline Farms gaat samenwerken met LumiGrow om het optimale lichtniveau te bepalen om zo jaarrond aardbeien te kunnen telen.

Het in Leamington gelegen glastuinbouwbedrijf Orangeline Farms staat bekend als pionier op het gebied van speciale gewassen. Nadat ze met succes gewassen als pronkbonen en paprika's op de markt hadden gebracht, werd het bedrijf een van de eerste commerciële telers van aardbeien onder glas in Ontario. Doordat de vraag naar aardbeien uit de kas zo groot is geworden, is Orangeline nu aan het onderzoeken of ze jaarrond aardbeien kunnen telen door extra lampen te installeren. 


Duffy Kniaziew van Orangeline Farms (archieffoto)

Belichte aardbeienteelt is niet zo gemakkelijk als het klinkt. "In het verleden hadden telers problemen met het telen van aardbeien onder HPS-lampen, omdat de lampen teveel hitte afgaven," legt Dr. Melanie Yelton, Hoofd Onderzoek bij LumiGrow, uit. "Aardbeien groeien het best in een gematigde omgeving zonder hoge piektemperaturen."

Yelton vertelt dat een lamp met energie-efficiënte LED-technologie dit probleem kan oplossen. "Leds zorgen voor een hoge lichtintensiteit zonder de bijkomende warmte van de HPS-lampen. Dit licht kan gewoon toegevoegd worden in de kas zonder dat het andere waardes beïnvloedt."


De LumiGrow Leds boven de aardbeien van Orangeline Farms

In november vorig jaar zijn LumiGrow en Orangeline begonnen met de eerste tests om de mogelijkheden van LED-lampen in de aardbeienkas te onderzoeken. Yelton legt uit dat het niet alleen het doel was om 'het juiste spectrum en lichtrecept te vinden'. "Het is te vaak het geval dat het succes van Led-lampen in de teelt wordt toegeschreven aan een bepaald lichtrecept, maar LED technologie gaat over veel meer dan alleen lichtrecepten. Er zijn veel andere waardes waar ook rekening mee moet worden gehouden als er lampen in de kas worden gebruikt."

Yelton verwijst naar de andere factoren die de groei, opbrengst en het rendement op investeringen van het gewas kunnen beïnvloeden. "We maken gebruik van het volle potentieel van de LED-technologie, daarbij rekening houdend met variabelen zoals verandering van seizoen, gewasstadia, rassen en nog veel meer." Yelton geeft aan dat, als je je beperkt tot het gebruik van een spectrum, je niet volledig gebruik maakt van het potentieel van de LED-technologie. "Er zijn zoveel strategieën die je kunt gebruiken om de groei van je gewassen te stimuleren met licht. Je moet naar de gehele situatie kijken."



Om een voorbeeld te geven van hoe verschillend de invloed van LED-technologie kan zijn, noemde Yelton de keuze voor rassen. "Ieder aardbeienras dat we hebben getest, had een andere en unieke reactie op hetzelfde spectrum. Tijdens de vorige winter hebben we 6-7 aardbeienrassen getest om het optimale lichtniveau per ras te bepalen. Hierbij hebben we de opbrengst als belangrijkste maatstaf gebruikt. Het testen van de verschillende rassen en hoe ze op LED-licht reageren, is noodzakelijk om de opbrengst te maximaliseren." 

LumiGrow werkte als partner samen met Orangeline door alle variabelen te analyseren. "Als we direct met telers samenwerken, kan ons onderzoeksteam extra waardevol zijn," zegt Yelton. "Bijvoorbeeld als een klant compactere gewassen wil of de groeicurve wil kunnen beïnvloeden."

Het resultaat van de intensieve samenwerking is dat Orangeline Farms nu kan voldoen aan de toenemende vraag naar winteraardbeien. LumiGrow's slimme LED-oplossingen maken de weersomstandigheden minder zwaarwegend en de productie neemt er door toe tegen de laagst mogelijke kosten. LumiGrow heeft bovendien ook onderzoek gedaan naar de beste lichtniveaus voor aardbeien die in de regio geteeld worden. Hierdoor is Orangeline de eerste teler die een stabiele productie van kasaardbeien heeft. 


Orangeline Farms heeft vorige winter in eerste instantie de LumiGrow 650e armaturen geïnstalleerd om de gewassen extra licht te geven in de donkere winterperiode. "We hebben ontdekt dat aardbeien een 'Medium Light Crop' zijn, waarbij de opbrengst verbetert als de gewassen extra licht van een middelhoog niveau krijgen," vertelt Yelton. Door de LumiGrow 650e Leds hebben we meer controle over de opbrengst, zowel over de tijd waarin het gewas groeit als de kwantiteit. Dankzij de LumiGrow Leds was een grote verbetering in de opbrengst zichtbaar." 

Volgens LumiGrow is aanvullend LED-licht in de kas waar aardbeien worden geteeld een nuttige investering. Het bedrijf zegt dat dit het resultaat is van hun samenwerking met de teler. "Het begrijpen van de doelen van de teler is essentieel. Alleen het bepalen van het juiste spectrum is niet genoeg, je moet naar het hele plaatje kijken. Dit is een combinatie van toewijding, de samenwerking met de klant en onze slimme LED lichten met smartPAR software. Hierdoor is de winst het grootst vanuit het gewas gezien en vanuit financieel perspectief," concludeert Yelton.

Telers die vooraanstaande lichtstrategieën willen gebruiken, kunnen hun lampen voor nog specifiekere doelen gebruiken door gebruik te maken van LumiGrow's smartPAR cloud-based software. Dit multifunctionele systeem zorgt ervoor dat telers hun lichtsysteem zeer precies en op afstand kunnen regelen, zodat er volledig gebruikt wordt gemaakt van de mogelijkheden van LED-technologie.



Wil je meer weten? Kom dan langs bij LumiGrow op Cultivate'17 in Columbus, Ohio (VS).

De lichtspecialisten en gewasonderzoekers van LumiGrow zullen ook op Cultivate'17 aanwezig zijn, dat van 15 - 18 juli 2017 plaatsvindt. Kom langs bij stand #2326 om te bekijken hoe LED-verlichting kan worden gebruikt om de teelt te verbeteren. De nieuwe onderzoeken en technologieën van LumiGrow richten zich op het verhogen van rendement.

Daarnaast zal LumiGrow maandag 17 juli Cultivate Live presenteren. LumiGrow zal tijdens deze dag de nieuwste mogelijkheden op het gebied van verlichting voor de teelt en hun laatste onderzoeken bespreken.
 

Voor meer informatie:
LumiGrow
800-514-0487
415-382-0733
info@lumigrow.com
www.lumigrow.com


Publicatiedatum: