Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
status: uitgeroeid

NVWA geeft update over PSTVd

Vorige maand werd PSTVd gevonden in een partij zaad van raketbladen. Naar aanleiding hiervan geeft de NVWA een update over de PSTVd-vondsten van vorig jaar. Alle vondsten zijn inmiddels uitgeroeid.

Zaadloze paprika's
In maart 2016 werd PSTVd op maar liefst 5 glastuinbouwbedrijven gevonden - vier in het Westland en een in Peel en Maas. Het ging om demo's van zaadloze paprika's. De planten waren vegetatief vermeerderd en geïmporteerd door een Nederlandse kwekerij. Het materiaal was afkomstig uit Israël. Bij één bedrijf bleek de besmetting ook overgeslagen op aangrenzend geplante tomatenplanten. In totaal ging het op drie locaties om zo'n 1700 planten en op nog twee locaties om 1 hectare.

Na afronding van de teelt zijn de hele teelten vernietigd. In november van het jaar dook het virus nog op in een andere paprikakas in het Westland. De uitbraak vertoonde sterke gelijkenissen met die in de eerder getroffen kassen. Ook deze kas (3.28 ha) is volgens de NVWA-richtlijnen afgezonderd en onder handen genomen en eind 2016 is de uitbraak na reiniging van de kassen uitgeroeid. In 2016 zijn er bij nog 25 andere bedrijven testen gedaan. Die bleken niet besmet.

Veredelingsbedrijf
In augustus 2016 werd PSTVd gevonden op een aardappelveredelingsbedrijf. Een stuk uitgangsmateriaal, geïmporteerd uit Noord-Ierland, bevatte PSTVd. In twee kleine velden van een veredelingsbedrijf stonden vier planten van dit materiaal. Het bedrijf is net opgericht en begon juist met kleinschalige veldproeven. Er werd geen aardappelen of aardappelzaden geproduceerd en de andere planten in het veld bleken ook niet geïnfecteerd.