Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Hendrik Wagenaar

Nederlandse paprika's en komkommers kwakkelen op Britse markt

Tholen - Met exportbedrijf Fresh Garden Holland richt Jan Hendrik Wagenaar zich voornamelijk op de Britse groothandelsmarkten. Hij vertelt meer over de Brexit, het transport naar het VK en de situatie op de kasgroentenmarkten.

Brexit en vluchtelingen
Spreek je over export naar het VK, dan heb je het deze tijd zonder meer over de Brexit. Concrete gevolgen daarvan merken ze bij Fresh Garden Holland nog niet. "Alleen dat de pond laag staat en dat is voor de export natuurlijk wat minder. De verwachtingen zijn ook niet dat-ie sterker gaat worden. In dat opzicht is de export iets lastiger. Maar dat was een aantal jaar terug ook en toen zijn we ook weer teruggegaan naar 1,30 a 1,40", vindt Jan-Hendrik. Hij ziet de Brexit niet heel zwaar tegemoet. "Misschien dat het wat meer boekhouding en controles oplevert. De tijd zal het leren." Vooralsnog leveren de problemen bij het Kanaal meer vertragingen op. "Dat is eigenlijk non-stop zo geweest. Eerst door de vluchtelingenproblematiek, daarna door onderhoud aan de trein en inmiddels zijn de vluchtelingen weer terug. De laatste weken zien we dat het via de boot sneller gaat dan met de trein."

Eigen productie Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk neemt het eigen product een voorkeurspositie in van veel retailers. Zij zoeken het in vaste ketens en eigen kwekerijen. "Er is nog steeds vraag naar importproduct en dat zal er ook blijven", schat Jan Hendrik in. "Eigen product eerst, maar er blijven tekorten op de markt."

Niet eenvoudig
Dit jaar ziet hij dat het qua prijsvorming nog geen eenvoudig jaar is. "Het is vergelijkbaar met de afgelopen 5 jaar. In tomaten is net een kleine opleving geweest, maar zakt de prijs nu weer in een dal terug. Je ziet altijd in deze periode een dip ontstaan." In de markt wordt gesproken over de Ramadan als mogelijke oorzaak. "Aan het einde van de Ramadan was er inderdaad een goede vraag, maar de hele verbinding durf ik niet te leggen", vindt Jan Hendrik. "Deze prijsdip zie je trouwens elk jaar wel terug. Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar als je je baseert op de historie is te verwachten dat de tomaten in juli weer wat aantrekken."

Komkommer geen verschil
De komkommers weten vooralsnog geen vuist op de markt te maken. "Telers dachten dat het een goed jaar zou worden - maar ze vergeten nog wel eens dat vorig jaar 1/5e van het areaal wegviel. Nu is het areaal aan de start van het seizoen al groter dan vorig jaar." En ook paprika's kennen niet de goede prijzen die ze vorig jaar wel wisten te realiseren.

Voor komkommer en paprika is de verwachting van een opleving er ook minder. Deze producten blijven rond deze tijd vaker op een laag prijsniveau hangen. "De paprika's komen nu van hogere dagprijzen af. Het lijkt erop dat het nu op lagere niveaus zal blijven. In komkommer komen weer meer telers in productie na de teeltwissel. Dat kan nog wel eens een lastig verhaal worden."

Voor meer informatie:
Fresh Garden
Rietgans 13
1721 DK Broek op Langedijk
Tel. +31 226 314464
Fax. +31 226 340627