Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer kennis over Crazy Roots

Tholen - Al jaren merken ze bij Greenyard Horticulture dat hun substraatmatten weerbaarder zijn tegen Crazy Roots. Over de gekke wortels is echter nog veel onbekend en daarom doet het bedrijf samen met kennisinstellingen er intensief onderzoek naar. Afgelopen donderdag praatten ze de sector bij.






Dat overmatige wortelgroei wordt veroorzaakt door Agrobacterium rhizogenes is inmiddels breed bekend in de sector. De bacterie verandert een stukje van het DNA van de plant zodanig dat er overmatige wortelgroei ontstaan. Bovengronds gaat de plant vegetatief staan en de vruchtzetting en vorming wordt negatief beïnvloedt. Maar over hoe dat precies zit, is nog veel onbekend. En vooral hoe je de Agrobacterium rhizogenes controleerbaar houdt, is een belangrijke vraag. Daar doet Greenyard Horticulture onderzoek naar.








Uit hun proeven is gebleken dat de pH van het substraat positief gecorreleerd is met de aanwezigheid van Agrobacterium, vertelde Oliver Grunert van Greenyard Horticulture vorige week op de bijeenkomst bij het Proefcentrum Hoogstraten. "Dat verklaart waarom er in onze growbags eigenlijk nauwelijks crazy roots ontstaat. Door het aanwezige veen is de pH stabieler en zie je dat er zelfs ten opzichte van kokos minder bacterie aanwezig is." Middels onderzoek is steeds beter bekend rond welk getal de drempelwaarde van de aandoening ligt.

Rijk bodemleven
Uit eerdere proeven leek het er al op dat dankzij de juiste physico-chemische factoren in combinatie met een rijk bodemleven je beter weerbaar bent tegen crazy roots . Het lijkt er volgens Oliver op dat het aanwezige bodemleven een soort dijk opwerpt tegen de bacterie. "Dat is het grote verschil met inert steenwol. Er is in natuurlijk substraat simpelweg geen ruimte voor. Je wil dus dat je plant sterk is door de aanwezige microorganismen." Door de van nature aanwezige populatie micro-organismen is een nadeel hiervan dat de inzet van biociden het bodemleven kan verstoren en daardoor juist de aandoening crazy roots meer ruimte biedt.





Greenyard heeft ook de inzet van organische meststoffen en bemesting met algen onderzocht. "We krijgen met algen zoetere en meer rode tomaten", laat Oliver zien. "Daar tegenover staat dat de opbrengsten lager zijn en er meer neusrot geconstateerd wordt bij de inzet van algen en organische meststoffen ten opzichte van de referentiegroep. "Daardoor is het nog niet economisch rendabel. Het is zoeken naar de combinatie."
 




Meer onderzoek
Greenyard Horticulture is het niet enige bedrijf dat onderzoek doet naar Crazy Roots. In België wordt sinds november 2013 gewerkt aan het onderzoek naar biologische bestrijding. "We bekijken de teelttechniek, het irrigatiesysteem en de biologische controleerbaarheid", vertelt Rob Moerkens van het Proefcentrum Hoogstraten. Hier ligt de Growbag in vergelijking met de andere teeltsystemen en bestrijdingen. Omdat de besmetting soms lastig te spotten is, en zich vooral anders manifesteert op verschillende substraten maken ze ook foto's van het materiaal. Ze monitoren zo de ontwikkeling in stamdikte en bladbreedte. "De stamdikte wordt als belangrijkste parameter aangehouden in de beoordeling van Crazy Roots en ook hier zien we geen toename op de Growbag."





Qua teelttechniek op mineraal substraat blijkt in ieder geval dat als je niets doet, je zo 8% minder productie kunt halen. Het opensnijden van de matten is in een aantal van de gevallen echter al genoeg om dit te voorkomen - maar dat geeft weer problemen met bijvoorbeeld het uitdrogen van de matten en de watergift. Bladbreken daarentegen bleek niets uit te halen.

In de proeven komen ook de biologische gewasbeschermingsmiddelen aan bod. Het lijkt erop dat zowel de middelen van Biopol Natural als Koppert Biological Systems effect heeft op de aantasting. "Of althans op de zichtbaarheid ervan", relativeert Rob. "Dit jaar is het te vroeg om conclusies te doen, maar we gaan er zeker mee verder."

Voor meer informatie:
Greenyard Horticulture Belgium NV
Skaldenstraat 7a, 9042 Gent, België
T +32 9 218 03 48
www.greenyardhorticulture.com
www.greenyard.group