Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keniaanse sperziebonenexporteurs bezorgd over dalend marktaandeel EU

Kenia loopt het risico door hoge productiekosten haar marktaandeel in de export van sperziebonen naar de EU kwijt te raken aan Marokko en Guatemala. Het land exporteerde traditioneel veel sperziebonen en Aziatische groenten naar de EU-markt, maar de trend schuift geleidelijk op.

Volgens Hosea Machuki, de nieuwe voorzitter van de Fresh Produce Exporters Association of Kenya, zijn Keniaanse sperziebonen nog steeds favoriet op de EU-markt, maar neemt het marktaandeel van Marokko en Guatemala steeds meer toe.

Hij schreef dit toe aan de nabijheid en productie-efficiĆ«ntie van deze landen, terwijl Kenia met hoge productie- en vrachtkosten worstelt. De Keniaanse bonen worden ook als te duur gezien ondanks hun superieure kwaliteit. Marokko produceert 'Bobby beans' sperziebonen die van lagere kwaliteit zijn dan die van Kenia. 

Machuki: "Als je de productie- en vrachtkosten van de prijs per kilo aftrekt, dan houdt de teler tussen de 50 en 110 Keniaanse shilling over. De productiekosten in Marokko liggen tussen de Sh10-15 per kilo en in Guatemala is het minder dan Sh15."
Publicatiedatum: