Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat is het effect van de kier op het centrale middenpad?

Tuinders met een Ventilation Jet systeem maakten zich zorgen over het horizontale temperatuurprofiel in de kas. In het voorjaar van 2017 zijn daarom bij Gardener's Pride metingen uitgevoerd als onderdeel van het monitoringsproject van Kas Als Energiebron.
 

Anemometers om het debiet door de kier boven het middenpad te bepalen

Het idee van de kier is dat de koude lucht die de kas ingeblazen wordt door de Ventilation Jet deels als warme lucht door de kier boven het centrale middenpad de kas weer uitstroomt. Maar stroomt hier nou veel warme vochtige kaslucht naar boven toe of is dit te verwaarlozen? En als dit aanzienlijk is, wat is dan impact op het horizontale temperatuurprofiel?

Gardener's Pride heeft belichting (200 µmol/m2/s), een verduisteringsscherm, energiescherm en Ventilation Jets om de overtollige warmte en vocht af te voeren. De centrale kier is een vaste kier van 4 cm boven het middenpad en aan weerszijde van het middenpad zijn de paden 100 meter lang. Gardener's Pride heeft een versie van het Ventilation Jet systeem waarbij gaten in doeken gemaakt zijn zodat daar de lucht door stroomt. De hoeveelheid lucht die door de Ventilation Jet stroomt is gemeten en de hoeveelheid lucht die door de kier op het centrale middenpad naar boven stroomt is gemeten door middel van anemometers.


Schematische weergave van de luchtstromen in de kas

Gebaseerd op de metingen kan worden geconcludeerd dat bij Gardener's Pride de werkelijke Ventilation Jet capaciteit bij twee compleet open schermen (dus beide schermstanden op 0%) veel lager was (8.9 m3/m2/uur) dan de capaciteit die berekend was op de karakteristieken van de inblaas ventilator (12 m3/m2/uur). Dit verschil kan verklaard worden doordat er turbulentie optreedt in de Ventilation Jet omdat de ventilator bovenin de behuizing zit. In de nieuwere Ventilation Jets zit de ventilator onderin waardoor een laminaire luchtstroom optreedt waardoor er veel minder verliezen optreden in de behuizing. Bij twee compleet gesloten schermen daalde het luchtdebiet naar 6.7 m3/m2/uur. Dit komt deels doordat de doeken voor weerstand zorgen bij de behuizing van de Ventilation Jet.

Vervolgens zagen de onderzoekers dat bij verschillende situaties (belichting aan of uit, één of twee schermen compleet dicht) maar maximaal 2.8% van de ingaande lucht de kas verlaat door de centrale kier boven het middenpad. De impact van de kier op het middenpad is dus erg gering en is bij Gardener's Pride dus niet nodig. In het geval er belicht wordt en beide schermen gesloten zijn, treedt er een groot horizontaal temperatuurverschil op van maximaal 2.7 °C. Dit is niet wenselijk en zou eventueel verholpen kunnen worden door de kier op het middenpad te sluiten. Aangezien de tuinder een vaste kier heeft, konden we in het experiment de kier niet dicht sturen om zo te kijken of het horizontale temperatuurverschil verkleind kon worden.

In de praktijk zien we ook bij een andere teler met belichting en Ventilation Jet dat hij de regelbare kier op het middenpad niet meer gebruikt. Hij vermoedt dat de hoeveelheid lucht die door de centrale kier naar buiten stroomt erg gering is. Tevens wil hij geen horizontale temperatuurverschillen creëren door deze centrale kier.

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: