Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Alle teelten lijden onder watertekorten"

Tholen - "De sector zit op zijn tandvlees wat betreft de beschikbare en bruikbare watervoorraden. Alle teelten, van aardappelen, over groenten voor de verwerkende industrie tot versmarktteelt lijden onder de droogte en extreme temperaturen. Water is enorm gegeerd, maar bovenal hebben we regen nodig. Elke dag die de droogte duurt kost onze telers productie. Dit is één van de meest extreme en droogste periodes van de afgelopen veertig jaar. Als er geen regen komt zal dit productie kosten tijdens de komende maanden. Er wordt tegenwoordig steeds vaker gesproken over voedselverspilling, en steeds komt de kromme komkommer in beeld. Weet dat dit marginaal is in vergelijking met de inspanningen die de producenten nu leveren om massale voedselverliezen door de droogte te voorkomen", vertelt Paul Demyttenaere, directeur van de REO Veiling in West-Vlaanderen.



Nu nog niet zichtbaar

Hij vervolgt: "De droogte en de extreme warmte heeft voor schade gezorgd, al is dat nu nog niet echt zichtbaar", vertelt de directeur. "Wat nu wordt aangevoerd op de veiling ligt in de lijn van de verwachtingen. Wel is bij bepaalde producten de invloed te zien van de warmte, onder andere bij bloemkool. Als die droogte door blijft gaan zullen we dit pas echt goed gaan merken in de najaarsteelten. Nu is bijvoorbeeld dé periode voor het planten van de prei. Als het droog blijft groeien ze moeilijk weg en kost dit najaarsproductie. Het zal echter per product verschillen hoe groot de impact zal zijn. En weet dat de voorraden water ook bij de serreteelten bijzonder klein zijn."

Respect

Vorige week riep Paul Demyttenaere nog op voor respect voor de telers. "Ik heb ontzettend veel bewondering voor onze 1.200 actieve producenten. Die mensen zie ik elke dag en ze werken keihard om de producten te oogsten en op de markt te brengen. Het is duidelijk dat ze dag en nacht in de weer. Ze zien er elke dag wat vermoeider uit! Consumenten mogen weten hoe veel moeite en arbeid het kost om de dagverse producten tot in het schap van de supermarkt te krijgen in deze omstandigheden."

Denken in oplossingen
Naast dit aspect vroeg Paul ook of de beleidsmakers breder wilden kijken naar mogelijkheden die er waren voor telers en niet te veel in te gaan op wat niet mogelijk is op het gebied van watervoorziening. Natuurlijk hebben wij ook respect voor bepaalde keuzes die worden gemaakt op het gebied van regelgeving, maar we zouden graag zien dat er nu ook door de ogen van de teler worden gekeken naar beslissingen. Ik hoop dat de overheid meer wil denken in oplossingen en we vragen begrip voor de omstandigheden van nu. Feit is dat onze producenten water nodig hebben."

Industriegroenten - Bernard Haspeslagh
Voor de groenten die voor industrie worden geteeld zijn er ondertussen al groeve schattingen bekend. Bernard Haspeslagh, voorzitter van Vegebe, zei tegen VTM nieuws dat ongeveer een derde van de bloemkooloogst is verloren en 30% van de erwtenoogst. Het zal weinig invloed hebben op de prijs verwacht hij omdat er voldoende oogst is in andere Europese landen.

Aardappelen

Ook de aardappelsector heeft het erg moeilijk. De vroege aardappelen hebben erg te lijden. Vorige week werd er al gesproken over een verlies van bijna 15 miljoen euro. Dat zal in de week die volgde waarschijnlijk zijn toegenomen. Toen al sprak Romain Cools van Belgapom zijn bezorgdheid uit in een artikel.



Droog in heel Europa
Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa is het extreem droog. Vorige week publiceerden we een aantal kaarten van het KNMI waarop duidelijk te zien is dat in vrijwel heel Europa minder regen dan gemiddeld valt. Duidelijk is te zien dat Nederland en Vlaanderen veel last hebben. Ook in delen van Spanje en Italië is er een tekort aan neerslag. Klik hier voor het artikel.

Structureel tekort
Vlaanderen heeft structureel te weinig grondwater om meerdere redenen, meldt Vilt in een artikel. De hoeveelheid grondwater per inwoner in Vlaanderen en Brussel is de op twee na laagste van Europa. Ook zijn er weinig grote waterlopen, die bovendien in het verleden rechter zijn gemaakt om regenwater sneller af te kunnen voeren naar de zee.