Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe EFSA-richtlijnen

Aanvullende richtlijnen voor allergeniciteit van GGO-producten

EFSA heeft aanvullende richtlijnen gepubliceerd over allergeniciteit voor een verbeterde risicobeoordeling van genetisch gemodificeerde (GGO) producten. Het document neemt nieuwe wetenschappelijke en regelgevende ontwikkelingen in overweging en vormt een aanvulling op bestaande richtlijnen.

De nieuwe richtlijnen betreffen drie specifieke onderwerpen.

Niet-IgE bemiddelde bijwerkingen met betrekking tot voedsel bestaan uit een grote groep ziekten die meestal voorkomen tijdens de kindertijd. Coeliakie is hiervan momenteel de meest bekende en is daarom de enige aandoening die door de richtlijnen wordt gedekt, die gedetailleerde adviezen geven voor de risicobeoordeling van nieuwe eiwitten in GGO-producten met betrekking tot coeliakie.

In vitro verteerbaarheidsproeven geven waardevolle informatie over hoe een in een GGO-product nieuw gecreƫerd eiwit zich gedraagt tijdens de spijsvertering, een belangrijk onderdeel van de algemene veiligheidsbeoordeling. De nieuwe richtlijnen suggereren verbeteringen in de manier waarop de huidige proeven worden uitgevoerd en stelt voor om gedurende een periode van twee jaar hier de toegevoegde waarde van te beoordelen.

De beoordeling van endogene allergeniciteit zorgt ervoor dat de genetische modificatie geen nadelige gevolgen heeft voor de niveaus van bestaande allergenen in het GGO-product in vergelijking met zijn conventionele tegenhanger. Het richtlijnenoverzicht bevat gedetailleerde aanvullende informatie over de benadering van dit voorschrift.

Succesvolle afsluiting van proefproject
De publicatie van dit richtlijnenoverzicht vormt de succesvolle afsluiting van een tweejarige proefproject. EFSA beoogde hiermee een grotere betrokkenheid van belanghebbenden in haar wetenschappelijke processen als onderdeel van het 'Open EFSA initiative'.

Tijdens de ontwikkeling van dit document trad een focusgroep van acht leden op als overlegorgaan. Alle betrokken partijen waren het erover eens dat het wetenschappelijke proces baat had bij deze inclusieve aanpak.
Publicatiedatum: