Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Telers op zoek naar nieuwe gewassen moeten okra overwegen"

Telers die een nieuw gewas aan hun productielijn willen toevoegen zouden volgens onderzoekers van het Vineland Research and Innovation Center mogelijk naar okra moeten kijken. Ze hebben vijf jaar met het gewas gewerkt en twee jaar veldproeven gedaan, met veelbelovende resultaten.

Door Lilian Schaer voor Ag Innovation Ontario

"We weten dat okra commercieel in Zuid-Ontario kan worden geteeld en dat er oogsten van 20.000 kg per hectare mogelijk zijn," volgens Vineland onderzoekswetenschapper Dr. Viliam Zvalo.



In 2015 importeerde Canada meer dan zes miljoen kilo okra, een stijging van 43 procent sinds 2011, dus de vraag naar dit gewas - dat vooral populair is in Zuid- en Zuidoost-Aziatische gerechten - is er.

Zvalo verheugt zich vooral over drie rassen die Vineland van East West Seeds uit Thailand heeft kunnen krijgen. Het bedrijf is een belangrijke speler in de okrazadenmarkt in India, de Filipijnen, Maleisië en Thailand, waar veel van 's werelds okra wordt geteeld.

"We hebben hier vorig jaar juni een paar van geplant en waren verbaasd over het oogstpotentieel. Ik denk dat ze het beter zouden kunnen doen dan rassen die we tot nu toe hebben gebruikt en we zijn erg optimistisch over het gebruik hier." 

Okra groeit goed in de hete Canadese zomers van Canada maar er is minder bekend over de prestaties in koeler, nat weer. Zvalo denkt echter dat deze nieuwe Aziatische rassen, die voor het koelere moessonseizoen zijn ontwikkeld, het in Canada goed zouden moeten doen. 

Eén van de rassen groeit langzamer dan de anderen, waardoor het slechts om de twee of drie dagen geoogst hoeft te worden. "Normaalgesproken moet okra dagelijks worden geplukt om te voorkomen dat het te rijp en houtachtig wordt, dus dit geeft telers tijdens de oogst wat speling," volgens Zvalo. 



De steun van winkeliers voor het nieuwe gewas is goed geweest met prijzen voor de telers van gemiddeld 2,50 tot 2,60 dollar per pond. De sleutel tot de okraproductie is volgens Zvalo echter marktkennis. 

"Grote winkeliers zijn erg geïnteresseerd in lokaal geteelde okra maar zullen niet zo gauw met telers in zee gaan die een areaal hebben van maar 2000 m2. En als je dagelijks oogst en transporteert moet je dichtbij de markt zitten om het product daar op tijd te krijgen en kosten concurrend te zijn."

Voor degenen die met okra willen experimenteren stelt Vineland een kleine hoeveelheid zaden per ras beschikbaar en technische bijstand voor de teelt van het gewas. Dan kunnen telers zelf bekijken hoe de rassen het in hun omgeving en bodem doen. 

Volgens Zvalo worden alle zes rassen dit jaar getest door telers in Ontario, Quebec, British Columbia en Manitoba.

Het door Vineland gedane onderzoek omvatte optimale plantenscheiding, bemesting, het gebruik van schermen in het vroege voorjaar en de oogstresultaten bij vergelijking van direct zaaien met verplanten. Meer informatie is te vinden op http://vinelandresearch.com/program/feeding-diversity-bringing-world-crops-market.

"Ik denk dat het okraverhaal momenteel veelbelovender is dan een paar jaar geleden," zegt Zvalo.

Vineland's okra onderzoek wordt via het AgriInnovation Programma gedeeltelijk gefinancierd door Growing Forward 2, een federaal provinciaal territoriaal initiatief.

Tekst en foto's:
 AgInnovation Ontario
Publicatiedatum: