Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Helmich, Hoogendoorn Growth Management

“Telers krijgen volledig overzicht over het reilen en zeilen op hun bedrijf “

Tholen - Big data, Internet of Things. Kreten die onlosmakelijk verbonden zijn met futurologen van de 21e eeuw. Maar wat kan de teler hier nu mee? IT-ers zijn er in ieder geval heel druk mee. Bij Hoogendoorn Growth Management staan ze aan de vooravond van grote stappen waar de telers van zullen gaan profiteren.




Te veel informatie
Procescomputers, padregistratiesystemen, energie informatiesystemen, gewasbeschermingsmiddelenoverzichten, nieuwe sensoren, weerberichten - noem maar op. Een beetje teler wordt overspoeld met informatie. "Al deze losse systemen leveren een schat aan informatie op. Deze informatie wordt nu per onderdeel beoordeeld. Vervolgens wordt er per onderdeel een beslissing genomen om al dan niet een (corrigerende) handeling door te voeren", vertelt Martin Helmich van Hoogendoorn. "Dat kan anders. Dat kan beter. Deze informatie moet gekoppeld worden aan elkaar." Martin is er van overtuigd dat deze ontwikkeling grote impact gaan hebben op de bedrijfsvoering op het teeltbedrijf.

Een van de initiatieven hiervoor is LetsGrow.com, net als Hoogendoorn onderdeel van de Batenburg-groep. LetsGrow.com is het managementinformatieplatform voor teelt- en bedrijfsvergelijking. Dit platform biedt één dashboard aan waar de informatiebronnen hun gegevens op kunnen delen. "Zo kan men alle informatie via één medium raadplegen en de verschillende informatiebronnen met elkaar vergelijken", vertelt Martin. Bedrijven die systemen leveren waar data wordt gegenereerd, kunnen hier makkelijk bij aansluiten om hun data in LetsGrow.com te zetten en eventueel andere data uit te halen. Dit om hun eigen product met extra informatie te verrijken. "Alles onder supervisie van de teler natuurlijk, die bepaalt wie welke rechten krijgt. De extra informatie die hieruit volgt, biedt telers de mogelijkheden gerichter te sturen en betere resultaten te halen."


Martin Helmich (Sales & Marketing director Hoogendoorn) en Peter Hendriks (General Manager LetsGrow.com) in de ruimte waar stand-up meetings worden gehouden. Hoogendoorn hanteert de SCRUM-methode. Kenmerkende aspecten van deze methode zijn korte ontwikkelingscycli en efficiënt vergaderen. Door het weg laten van stoelen ontstaat er een vlotte interactie tijdens deze meetings.

Waar is sturen nodig?
Naast het LetsGrow platform, is Hoogendoorn zelf druk bezig met de opkomst van draadloze sensoren. Het gebruik daarvan leidt ertoe dat heel specifiek kan worden aangeduid waar in de kas bijsturing benodigd is. Er wordt als het ware een plattegrond van de kas gemaakt, waarop de actuele informatie over bijvoorbeeld temperatuur, RV, ziektedruk en plagen te zien is. "Voorwaarde bij dit gerichte sturen is overigens wel dat de technische installatie hierop in kan spelen. "

Een groep met vooruitstrevende telers in Nederland denkt al met Hoogendoorn mee. Over en weer wordt er input gegeven om deze nieuwe ontwikkelingen handen en voeten te geven. Martin Helmich: "We staan aan de vooravond van een spectaculaire ontwikkeling op het gebied van Precision Growing in de kas. Dat duurt niet lang meer. Telers krijgen volledig overzicht over het reilen en zeilen op hun bedrijf "


Op de R&D-afdeling is het stil. Er wordt geconcentreerd gewerkt. Telefoneren, vergaderen en kort overleg vindt elders plaats, waardoor de mensen zich hier volledig kunnen focussen op de productontwikkeling.

Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth Management
Westlandseweg 190
3131 HX Vlaardingen
Postbus 108
3130 AC Vlaardingen
T +31 (0)10 460 80 80
www.hoogendoorn.nl
info@hoogendoorn.nl