Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer WKK's maar minder teruglevering

Tholen - In het Westland stijgt het opgesteld vermogen van warmtekracht nog steeds. De teruglevering van elektriciteit vaan het hoogspanningsnet is echter afgenomen. Dat constateert Westland Infra in het jaarverslag. "Op dit moment is zichtbaar dat warmtekrachtkoppelingen (WKK's) vaker worden ingezet voor eigen gebruik, met name belichting, dan voor teruglevering, tenzij de warmte of CO2 uit de WKK nodig is."



In 2016 transporteerde netbeheerder Westland Infra totaal 1.632 GWh naar eindklanten (2015: 1.488 GWh). Dit is een toename van 144 GWh ten opzichte van 2015. De teruglevering van elektriciteit aan het hoogspanningsnet was 418 GWh (2015: 582 GWh). Dit is een afname van de teruglevering van 164 GWh.

Ondanks de daling van teruglevering aan het hoogspanningsnet is het opgesteld vermogen van warmtekracht in het Westland de afgelopen jaren licht toegenomen. Ook in 2016 was er een lichte stijging zichtbaar. Het opgesteld vermogen was toen 775 megawatt. "Dit duidt erop dat er zeker nog een rol is weggelegd voor de WKK in de glastuinbouw, ondanks de ongunstige condities. Tegelijkertijd is zichtbaar dat er meer elektriciteit naar eindklanten wordt getransporteerd. De toepassing van warmtekrachtinzet bij onbalansmomenten is in 2016 nauwelijks gewijzigd", constateert de club.

De hoogste terugleverpiek op het uitwisselpunt met het hoogspanningsnet was in 2010 531 megawatt. De jaren daarna is dit onder invloed van de elektriciteitsprijzen
steeds verder gedaald. In 2016 was de terugleverpiek 351 megawatt (2015: 422 megawatt). Dit vermogen ligt in lijn met de eerdere genoemde volumedaling voor het opwekken van elektriciteit. Sinds 2010 stijgt daarmee wel de afnamecapaciteit. De laagste afnamecapaciteit in 2010 was 222 megawatt. In 2016 is een maximale afnamecapaciteit van 327 megawatt bereikt (in 2015: 304 megawatt). Transport gas.



Gastransport
In 2016 is er meer gas getransporteerd door de netten van Westland Infra Netbeheer B.V. dan in het voorgaande jaar. Dit jaar kwamen wij uit op 1.139 miljoen m3 gas (in 2015: 1.133 miljoen m3). Dit betekent een lichte stijging van 6 miljoen m3. Naar verwachting dalen de gastransporten voor Westland Infra Netbeheer B.V. de komende jaren. Dat komt onder andere door besparingsmaatregelen, verminderde inzet van warmtekrachtinstallaties en alternatieven voor aardgas. Naast de bekende besparingen, isolatie, betere bouwmethoden en teelttechnieken in de glastuinbouw waardoor minder warmte nodig is, zal ook de ontwikkeling van geothermie zorgen voor een dalend gasverbruik.

Toekomst
"De komende jaren is er een belangrijke rol voor ons weggelegd in het ondersteunen van de transitie naar een duurzame tuinbouwsector", besluit Westland Infra. "In onze ogen kan dit alleen door de ontwikkeling van een integraal energiesysteem, waarbij gas, elektriciteit en warmte samen één systeem vormen met onderlinge conversies, opslag en congestiemanagement. Om dit te faciliteren, hebben we Capturam B.V. opgericht. Onder Capturam vallen initiatieven en projecten die bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorziening in de regio, nog (geen) wettelijke taak zijn maar wel passen binnen de wettelijke kaders die gelden voor netwerkbedrijven."


Voor meer informatie:
Westland Infra
Postbus 1, 2685 ZG Poeldijk
(0174) 236 236
info@westlandinfra.nl
www.westlandinfra.nl