Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe generatie Zweedse telers oefent met chilipepers

In 1996 NAM Jeppe Robertsson het veebedrijf van zijn ouders had over en werd het eerste gedeelte van het kassencomplex gebouwd. Sindsdien is de productie van Gummagårdens gegroeid en produceert het bedrijf jaarlijks 1.700 ton komkommers, ruwweg vijf miljoen stuks, op zo'n 23.400 m². 



Gummagårdens produceert vrijwel jaarrond. De komkommers, die in december worden gezaaid, worden van half februari tot en met november geoogst. In de koudere maanden worden de kassen verwarmd door middel van een biomassa-installatie.

"We telen onze komkommerplanten in puimsteen in plaats van in teeltbedden. Puimsteen kan namelijk wel tien seizoenen lang hergebruikt worden en deze keuze spaart dus niet alleen onze middelen maar ook het milieu. Om deze reden passen we ook biologische gewasbescherming toe door nuttige insecten in te zetten en maken we gebruik van een gesloten irrigatiesysteem."

Sweden Rock Festival 
Eenmaal per jaar, begin juni, bevindt Gummagårdens Gurkodling zich vrijwel midden in het jaarlijkse muziekevenement Sweden Rock Festival. Linda vertelt dat het bedrijf vorig jaar aardbeien aan het festival heeft geleverd.



"Veel festivalgangers komen uiteindelijk bij ons bedrijf langs om te zien wat wij te bieden hebben. Veel liefhebbers van rockmuziek weten ook lekker eten wel te waarderen. In onze boerderijwinkel zijn alle mogelijk groenten en fruit van het seizoen te koop, evenals bloemen en spullen voor in huis," legt Linda Lövberg uit. 

De volgende generatie
Hoewel komkommers het belangrijkste product voor het bedrijf zijn, teelt Gummagårdens ook aardbeien in tunnels en aardappelen. Daarnaast teelt het bedrijf biologische rode en witte kool, boterbonen en uien op een perceel van 4 hectare. Het bedrijf is hier pas twee jaar geleden mee begonnen en Linda legt uit dat de biologische teelt een leerproces is, maar dat de resultaten tot nu toe prima zijn. 



De teelt van chilipepers is de nieuwste onderneming van het bedrijf en de elfjarige zoon van het tuinderskoppel is hiervoor verantwoordelijk. 

"Vorig jaar vroeg onze zoon om meer zakgeld, waarop wij zeiden dat hij er wel wat voor terug moest doen. We hebben vervolgens in één van onze kassen twee rijen chilipepers aangeplant. Het is een ideale manier voor hem om ervaring op te doen en meer betrokken te raken bij het bedrijf," vertelt Linda tot besluit. 


Voor meer informatie: 
Gummagårdens Gurkodling AB
Tel: 0456 - 319 65
Email: info@gummagarden.se
www.gummagarden.se
Publicatiedatum: