Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ulrich Osterloh: Van vollegrond naar bedekte teelt

Zijn passie is helder: de beste aardbeienproducent van Duitsland, of liever nog, van heel Europa zijn. Ulrich Osterloh is niet alleen een vakman, maar vooral een aardbeienman in hart en nieren. Na zijn agrarische opleiding startte hij in 1983 met de teelt van aardbeien op een locatie in het Duitse Visbek, waar verschillende generaties voorouders al duizend jaar woonachtig zijn. Op ruim 250 ha teelt Erdbeerhof Osterloh aardbeien. Om de bodem vitaal te houden wordt de vollegrondsteelt afgewisseld met de teelt van afrikaantjes en graan. Meer in het oog springt de overgang naar bedekte teelt. Naast een bescheiden kas van 0,5 ha groeit de productie onder moderne plastic tunnels dit jaar naar ruim 10 ha.



Toekomstbestendig
"Het is de combinatie van biologie en techniek die mij het meeste aanspreekt in dit vak. Uiteraard met als ultieme resultaat om elk jaar weer de mooiste en lekkerste vruchten te produceren om vele consumenten mee te verwennen. Dat we in het hoogseizoen daarbij de inzet van ruim duizend medewerkers van verschillende nationaliteiten nodig hebben, maakt het elk jaar weer extra uitdagend", zo omschrijft de teler/eigenaar zijn ambities, die moeten uitgroeien tot een toekomstbestendig, veelzijdig zachtfruitbedrijf waarbinnen zijn kinderen Alexander en Alicia in kunnen doorgroeien. Innovatief en voortdurend op zoek naar vernieuwing; dat zijn belangrijke kenmerken van de ondernemer Ulrich Osterloh. Zo investeert hij dit jaar in de nieuwe foliekassen in een opvallend railsysteem, dat hij heeft afgekeken van de vruchtgroentetelers. Elke innovatie is er op gericht om enerzijds de arbeidskosten te beperken, maar vooral om de kwaliteit van de aardbeien verder te kunnen verbeteren. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn volgens Ulrich immers de argumenten waarom afnemers over heel Europa voor zijn product kiezen.

Internationaal gericht
Die export coördineert het bedrijf niet zelf. De afzet loopt via handelspartner M.AL en wordt gecoördineerd door Wegener-Frucht, dat met een breed aanbod fruit rechtstreeks contact heeft met de grote eindafnemers, waaronder de bekende Duitse retailers en discounters.

Hoewel hij zich niet rechtstreeks bezighoudt met export, is het vizier van de ondernemer wel degelijk internationaal gericht. "Uiteraard oriënteer ik me voortdurend op de internationale markten; welke trends in vermarkting zijn er, waar moeten we op inspelen?" Ook voor verdere verbreding van zijn teeltkennis maakt Osterloh regelmatig reizen naar aardbeiengebieden en –landen buiten Duitsland. Wakkert dat ook de belangstelling aan voor een eigen buitenlandse teeltlocatie? "Momenteel niet, er liggen geen concrete plannen. Op de huidige locatie beschikken we over voldoende ruimte en faciliteiten om verder te groeien en ons in toenemende mate te specialiseren." Dat is ook wat de ondernemer collega-telers wil adviseren: durf te innoveren en te investeren in de toekomst."



Erdbeerhof Osterloh
Met een oppervlakte van ruim 250 ha behoort Erdbeerhof Osterloh tot de grootste telers van aardbeien in Europa. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn de speerpunten van het bedrijf van Ulrich Osterloh. Daarom maakt het bedrijf de overstap van teelt in de vollegrond naar hoogwaardige productie in tunnels. Ondanks bijna 35 jaar ervaring als aardbeienteler, omschrijft de eigenaar van het teeltbedrijf in het Duitse Visbek (tussen Osnabrück en Bremen) die omschakeling als een spannend en uitdagend project. "Daarmee zetten we een stap naar de toekomst, waar mijn kinderen Alicia en Alexander op kunnen voortborduren."

Osterloh kiest voor Priva
Erdbeerhof Osterloh bevindt zich midden in een transitieproces van vollegrond naar bedekte teelt in kas, maar vooral in moderne tunnels. De innovatieve, gedreven ondernemer heeft daarbij de hulp ingeroepen van de bekende Nederlandse aardbeienteler Jan Robben, maar met name ook van Priva. Om watergift en bemesting te automatiseren, beschikt Ulrich Osterloh over een Priva Connext procescomputer. Accountmanager Chris Reeskamp begeleidt de aardbeienteler namens Priva en Priva Partner Andreas Geiger verzorgt de installaties.

The Grower Files
Onder de titel 'The Grower Files' is Priva eind 2015 een nieuwe videorubriek gestart, waarin aansprekende nationale en internationale telers hun visie geven op actuele onderwerpen in de (glas)tuinbouw. In deze videoberichten 'van de teler voor de teler', geven de ondernemers ook een interessant kijkje in hun bedrijfsfilosofie. Na tomatenteler Frank van Kleef, gerberateler, Marius Mans en potplantenspecialist Frans Bunnik, is het woord nu aan de Duitse aardbeiengigant Ulrich Osterloh.

Voor meer informatie:
Priva
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
Nederland
T: +31 (0)174 522 600
F: +31 (0)174 522 700
contact.priva@priva.nl
www.priva.nl
Publicatiedatum: