Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste nieuws vanuit de open dag Rijk Zwaan - tomaat

Tholen - Jaarlijks teelt Rijk Zwaan ruim 100 rassen tomaat in het Trial Center. Donderdag gingen de deuren weer open voor de jaarlijkse open dag. De veredelaar ontvangt elk seizoen zo'n 3000 bezoekers uit de hele wereld. Ook tijdens de open dag waren Nederlandse en buitenlandse telers weer op zoek naar de laatste ontwikkelingen.

Ben Zwinkels liet de noviteiten in de demoruimte en de kas zien.
 





De gele snacktomaat heeft de naam Maggino gekregen. Met een brixwaarde van >9, krijgt het de aandacht die het verdiend. Vanuit de hele wereld wordt hier interesse voor getoond. In het snacksegment moet smaak leidend zijn. Ben:"Smaak … Dat zit wel goed bij Maggino." Volgend jaar wordt dit ras commercieel.
 

De nieuwe vleestomaat is 72-629RZ. Vooral vanuit Noord-Amerika en Oost-Europoa wordt hier interesse in getoond. De grofheid spreekt hen aan. Deze variëteit is tolerant tegen valse meeldauw en erg sterk tegen vallende vruchten.


Een grove trostomaat is 72-762RZ. Wereldwijd staan er nu 30-50 proeven met dit ras. Het ziet er allemaal gunstig uit. Ben ziet dat deze even productief is dan het standaardras, maar met een betere kwaliteit en smaak. Daarnaast heeft het een gelijkwaardige aanmaak van nieuwe vruchten.
 

Brioso en Saluoso zijn cocktailtomaten. Deze worden exclusief geteeld. Het is opvallend dat deze een mooie vlakke tros heeft. De productiviteit per m2 is hoog.

 
In het middensegment is de losse tomaat vergroft. Dometica, 72-247RZ, is daar een prima voorbeeld van. Met zijn vijf gram per vrucht meer, voldoet het volledig aan deze trend.
 


De 72-397RZ doet daar ook aan mee. Deze tomaat is goed te vergelijken met Arvento. Qua productie scoort deze hoger (ongeveer 2-3 kg aan het eind van de zomer).



Multicia is heel geschikt voor de belichte teelt. Multicia valt in het segment tros midden. Er staat nu 2 hectare in Limburg. Ben verwacht dat het areaal volgend jaar verder wordt uitgebreid, want het ras doet het goed. Het heeft minder last van gele kronen dan de standaard in dit segment.



 

 
De feedback die Rijk Zwaan tijdens de rondleidingen krijgt, levert hele interessante inzichten op. Ze zijn dus erg benieuwd naar de reacties van de gasten.
 



Tomicia, 72-724RZ, heeft een vruchtgewicht van 135-140 gram. En valt daarmee in het Belgisch middelsegment.
 

 





Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland B.V.
Burgemeester Crezéelaan 40
2678 KX De Lier
T +31(0)174 532 300
E rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl