Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'functie tot nu toe onbekend'

Wetenschappers brengen gen rucola in kaart

Wilde rucola (Diplotaxis tenuifolia L.) is van grote waarde voor verwerkers van versgesneden salades en groenten dankzij zijn voedingswaarde en smaakeigenschappen. Toch is er nooit eerder onderzoek gedaan naar de moleculaire mechanismen waaraan de geoogste rucolablaadjes hun stresstolerantie voor de oogst tijdens het verwerkingsproces en in het winkelschap danken.
 


Een team van onderzoekers van de Universiteiten van Milaan en Cardiff deden een eerste transcriptoomanalyse van rucola door middel van het verzamelen van de novo RNA-sequentie, functionele annotatie en stress-geïnduceerde expressie-analyse van 33.874 transcripties. 

De rucola werd blootgesteld aan meerdere stressfactoren. De stressfactoren voor de oogst waren een hoger zoutgehalte, hitte en stikstoftekort. De stressfactoren na de oogst waren onder meer kou, uitdroging, gebrek aan licht en kneuzingen. 

De transcriptome veranderingen werden 24 uur na de blootstelling aan de diverse stressfactoren geanalyseerd. De transscriptiefactoren en de genen die verantwoordelijk zijn voor de groei van de plant, autofagie, veroudering en glucosinolaatmetabolisme waren de mechanismen die de grootste gevolgen ondervonden. 

"We hebben honderden genen in kaart gebracht waarvan de functie onbekend was en die alleen tot uitdrukking kwamen onder stressvolle omstandigheden. Deze genen hebben ons belangrijke informatie verschaft om de reactie op stressfactoren te meten. Uitdroging en beschadiging hadden de grootste gevolgen voor de transcriptoomanalyse en de verschillende stressfactoren veroorzaakten veranderingen in de genexpressie van genen die in verband stonden met overlappende hormonengroepen. Deze onderzoeksresultaten zullen bijdragen aan de ontwikkeling van manieren om de stresstolerantie, kwaliteit, houdbaarheid te verbeteren die direct toepasbaar zijn in de groentenverwerkende sector." aldus de onderzoekers.

Bron: Cavaiuolo M., Cocetta G., Spadafora N.D., Müller C.T., Rogers H.J., Ferrante A., 'Gene expression analysis of rocket salad under pre-harvest and postharvest stresses: A transcriptomic resource for Diplotaxis tenuifolia', 2017, PLOS ONE, Vol. 12(5): e0178119. 
Publicatiedatum: