Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AMBER-project

"Te weinig kennis over bio-gewasbescherming"

Een gebrek aan kennis over biologische beschermingsmiddelen leidt tot een inefficiënt gebruik ervan door telers en maakt Integrated Pest and Disease Management programma´s (IPDM) minder effectief. Om het toepassen van bestrijdingsmiddelen efficiënter en effectiever te maken, moeten telers onafhankelijk advies krijgen over welke biologische middelen ze moeten gebruiken onder welke omstandigheden en moeten ze meer informatie krijgen hoe ze in praktische situaties toegepast moeten worden.



Observatieproeven uitgevoerd in 2016 lieten verschillende mogelijkheden zien hoe biologische bestrijdingsmiddelen efficiënter kunnen zijn door het toepassingsproces te veranderen, gebaseerd op een beter begrip van de optimale condities vereist voor het goed gebruik van ieder biologisch bestrijdingsmiddel. Dit omvat de hoeveelheid gebruikt product, de hoeveelheid water, de plek op het gewas waar het toegepast moet worden, en andere omgevingsparameters die de efficiëntie kunnen beïnvloeden.

De proeven waren onderdeel van AMBER, een vijfjarig project gefinancierd door AHDB, met het doel managementmethodes te identificeren die telers kunnen gebruiken om de efficiëntie van bestrijdingsmiddelen te verbeteren binnen IPDM. David Chandler, principal research fellow van de Universiteit van Warwick: `De observatieproeven maakten duidelijk dat er een gebrek aan begrip was hoe de efficiëntie van biologische bestrijdingsmiddelen wordt beïnvloed door factoren zoals de populatiegrootte van plagen en ziektes, omgevingsfactoren zoals blootstellen aan UV-A en UV-B en de hoeveelheden water.Telers moeten meer informatie gegeven worden hoe biologische bestrijdingsmiddelen moeten worden toegepast in praktijksituaties. Dit kan gedaan worden door aanpassingen aan de labeling."

Joe Martin, senior wetenschapper gewasbeschermingswetenschapper van AHDB: "In een onderzoek uitgevoerd als onderdeel van AMBER hebben we ontdekt dat telers biologische beschermingsmiddelen als onbetrouwbaar zagen, maar wij geloven echter dat dit een gevolg kan zijn van het foutief toepassen ervan. We moeten zeker stellen dat telers zoveel mogelijk kennis als mogelijk hebben omtrent de optimale condities die vereist zijn voor het efficiënt werken van ieder biologisch beschermingsmiddel." Biologische bestrijdingsmiddelen zijn beschermingsproducten voor planten gebaseerd op levende micro-organismes of microbiële extracten of gedragsveranderende substanties en zijn een sleutelonderdeel van een succesvolle IPDM. Binnen de komende twintig jaar zal het aantal beschikbare biologische bestrijdingsmiddelen waarschijnlijk groter zijn dan het aantal conventionele chemische pesticiden. Biologische bestrijdingsmiddelen hebben weinig risico voor mens en natuur, en zijn niet onderhevig aan regelmatige inspecties door regelgevende autoriteiten of verkopers.

Gracie Emeny, knowledge exchange manager van AHDB: "Er is een grote kans de efficiëntie van biologische bestrijdingsmiddelen te vergroten door te helpen de kennis van telers op dit gebied uit te breiden. Er moet duidelijk advies gegeven worden hoe biologische bestrijdingsmiddelen het best benut kunnen worden en hun IPDM programma´s verbeterd kunnen worden, vooral als het aantal beschikbare conventionele chemische opties terugloopt. Het delen van kennis en ervaring opgedaan uit de proeven met telers en de sector om het beste advies te kunnen geven is een belangrijk onderdeel van Amber." De AMBER proeven gaan zich nu richten op het ontwikkelen van manieren die de efficiëntie van biologische bestrijdingsmiddelen optimaliseren en zullen getest worden in commerciële kwekerijen. Er is zojuist een nieuwe website gelanceerd om te telers op de hoogte te houden van al het AMBER project nieuws. Het bevat ook bruikbare informatie voor ieder die meer wil weten van biologische bestrijdingsmiddelen. Bezoek bit.ly/AMBERproject
Publicatiedatum: