Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Regeling brede weersverzekering nog niet toereikend"

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft Wageningen University & Research een evaluatie uitgevoerd van de Regeling brede weersverzekering. De evaluatie van de Regeling draait om twee hoofdvragen, namelijk:
  1. Is er aan het einde van de looptijd van de Regeling brede weersverzekering voor de periode 2010-2014 een commercieel aantrekkelijke verzekering voor de verzekeraar en voor de verzekerden, zonder overheidssteun?
  2. In welke mate heeft de Regeling ertoe geleid dat het aantal en de omvang van de verzoeken tot schadevergoedingen is verminderd?
Het antwoord op de eerste vraag is nee, zo concluderen de onderzoekers. Deze conclusie is bevestigd door zowel telers en landbouworganisaties als door verzekeraars. Aan het einde van de looptijd van de eerste regeling zijn er te weinig deelnemers om een commercieel aantrekkelijke verzekering in de markt te zetten. Ondernemers geven als belangrijkste redenen om niet deel te nemen aan dat de premie en het eigen risico van de verzekering te hoog zijn en de dekking te beperkt.

Het antwoord op de tweede vraag is moeilijk objectief vast te stellen op basis van beschikbare empirische gegevens. De verzekering dekt de gevolgen van extreem weer af dat per definitie niet frequent voorkomt. In de korte looptijd sinds openstelling van de Regeling hebben zich niettemin een aantal extreme weersituaties voorgedaan. Daarbij is vanuit de sectorvertegenwoordigers geen verzoek ingediend voor een ad-hoc publieke tegemoetkoming van de schadelast. Het ministerie van Economische Zaken had een heldere boodschap en kon wijzen op de mogelijkheid van deelname aan de BWV.

De meest recente teeltschade van juni 2016 heeft wel geleid tot een verzoek om tegemoetkoming, maar tot op heden (juli 2016) is het ministerie van EZ hier niet in meegegaan.

De volledige evaluatie is hier te downloaden.
Publicatiedatum: