Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
25 hectare 100% LED

Grootste LED-project ter wereld komt in Rusland

Tholen - In Rusland breidt kwekerij LLC Agro-Invest uit met 25 hectare LED-belichting. Onder de lampen komen komkommers en tomaten te staan. Het project is volgens leverancier Philips hun grootste tot dusver.

Deze week vindt in Moskou de beurs 'Greenhouse market of Russia' plaats. Op de beursvloer zijn flink wat Nederlandse toeleveranciers te vinden. En met een reden: de Russische glastuinbouw is in ontwikkeling. Toeleveranciers zagen de sector de afgelopen jaren veranderen: Van het renoveren van staatskassen naar voorzichtig wat nieuwbouwprojecten en van projecten van ca 10 hectare naar de oprichting van complexen waarbij 25 hectare kas in één keer wordt weggezet.

Een van die bedrijven is LLC Agro-Invest. De Russsische kwekerij omvat momenteel al 43 hectare moderne kassen, waarin meer dan vijftien soorten groenten geteeld worden. Ze zetten stappen in duurzaamheid, vangen regenwater op en werken met biologische gewasbescherming. De kassen liggen in Lyudinovo, in de oblas Kaluga, zo'n 350 km van Moskou en de plannen zijn om hier uiteindelijk 100 hectare kas weg te zetten.

LED-belichting
Nu gaat het bedrijf op 25 hectare jaarrond tomaten en komkommers telen met LED-belichting. Het gaat om 65.000 Philips GreenPower LED Toplights van 1,25 meter lang en 57.000 Philips Philips GreenPower LED Interlights van 2,5 meter lang. Als je het allemaal achter elkaar zou leggen, kom je op 223 kilometer uit. Philips Lighting levert de lampen en werkt daarin samen met Agrolux en LLC ST Solutions.



"Onze naam staat voor innovatie op grote schaal. LED-belichting is zeker de toekomst", vindt Irina Meshkova, CEO van Agro-Invest. "Ze leveren het juiste licht voor de juiste plant - precies wanneer de plant het het beste kan gebruiken - en met veel minder warmteproductie dan in conventionele belichtingssystemen. Daardoor kunnen we ze dichter bij de plant plaatsen. Nu kunnen we de opbrengsten in de donkere maanden van het jaar flink verhogen en ons energieverbruik verlagen."

Volgens Udo van Slooten is het het grootste LED-project ter wereld. "Het scheelt qua elektriciteit zo'n 50% in vergelijking met traditionele belichting en we gebruiken lichtrecepten om de kwaliteit en de opbrengst tot dertig procent te verhogen in de donkere winterperiode." Hij zegt dat de groeilichten de perfecte aanvulling zijn op natuurlijk daglicht. "De trend is internationaal bezig om op of nabij de verbruikslocatie voedsel te telen, zodat de afgelegde kilometers verminderd en de versheid verbeterd wordt."


For more information:
Philips Lighting
www.philips.com
Publicatiedatum: