Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ENZA Groene paprika Frazier gedijt het beste op een 4-stengelsysteem

Johan van der Burg teelt al ruim 18 jaar groene paprika's. Momenteel op 3,1 hectare in Est. Maar binnenkort wordt zijn areaal uitgebreid naar ruim 5 ha. Dit jaar heeft Johan voor het eerst zijn volledige tuin vol staan met het ras Frazier. "Ik heb een aantal jaar Viper geteeld, maar na de overgang van maat- naar gewichtssortering, voldeed dit ras niet meer qua gewicht. Frazier is wat zwaarder dan Viper, vandaar mijn overstap."

Het hogere vruchtgewicht van Frazier heeft een positief effect op de oogstprestaties. "Er zijn minder uren nodig om hetzelfde aantal kilo's te behalen." Frazier is over het algemeen wat arbeidsvriendelijker dan Viper. "Het draaien gaat wel iets stugger, omdat de stengels wat dikker zijn. Maar dat maakt geen verschil in snelheid."

Teeltaanpak
Wat opvalt in de teelt is dat Frazier veel water nodig heeft. "Hij drinkt ongeveer 10% meer dan Viper. Je moet wel opletten dat je pas begint met water geven als de plant actief is, zodat hij het vocht kan verdampen." Actief telen dus. "Frazier heeft sterke wortels, dus bij teveel water geven is er kans op smetkopjes." Johan gebruikt geen coating. Wel schermt hij vrij snel. "Als de straling boven de 700 watt komt, loopt het scherm dicht. Vooral in het voorjaar met hoge instraling is dit belangrijk om bontheid te voorkomen."



4-stengelsysteem
Johan teelde altijd op een 3-stengelsysteem. Vorig jaar teelde hij zowel Viper als Frazier op een 3-stengelsysteem. Toen bleek echter dat dit niet gunstig is voor Frazier. "Frazier is erg krachtig en heeft generatieve sturing nodig. Hoe meer stengels, hoe generatiever. En hoe generatiever, hoe makkelijker hij zet." Ook is een 4-stengelsysteem beter voor het vruchtgewicht. "Op een 3-stengelsysteem worden de vruchten te grof. Nu heb ik ook een percentage vruchten die geschikt zijn voor flowpack. Op een 3-stengelsysteem had ik dat helemaal niet."

So Unique
De paprika's van Johan worden via Zon Fruit and Vegetables afgezet onder het eigen merk So Unique. Met dit merk garandeert Johan de afzet een betere kwaliteit paprika dan de bulk paprika's. "Wij wilden ons onderscheiden van de bulk paprika's. Daarom zijn we vorig jaar met dit merk gekomen. Hiermee zeggen we dat we er alles aan doen om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Gedurende de teelt zijn we hier constant mee bezig. Daarnaast verpakken we in een hogere doos om beschadigingen te voorkomen. En het werkt, want we zien dat bepaalde partijen standaard de paprika's van So Unique afnemen."

Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB
Enkhuizen
T +31 (0)228 350 100
F +31 (0)228 315 960
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl
Publicatiedatum: